Un mesaj pentru cei care decid să părăsească Norvegia: nu uitați să recuperați taxele plătite în plus!

Mii de turiști vizitează Norvegia în fiecare an. Aici puteți admira peisaje impresionante, fiorduri înalte și stâncoase sau chiar urca în munți și să mergeți la schi. Și Românilor le place această țară, dar unii compatrioți merg aici nu numai pentru a admira natura, ci și pentru a câștiga bani. Sandefjord, Trondheim, Bergen, Tromsø și capitala Oslo sunt cele mai populare orașe din Norvegia, atrăgând cele mai mari fluxuri de locuitori ai țării noastre pentru a lucra. Cu toate acestea, pentru românii care au plecat în Norvegia pentru muncă sezonieră sau pe termen lung, vă reamintim că vă așteaptă un cadou bănesc la întoarcerea în România sau la sfârșitul exercițiului financiar. Este adevărat, pentru a-l primi, va trebui să depuneți documentele necesare și să completați o declarație fiscală.

Posibilitatea de a recupera impozitele din străinătate

Daca ați lucrat în Norvegia si ați plătit taxe obligatorii de stat acolo, după încheierea exercițiului financiar sau când vă întoarceți în România, puteți profita de ocazie pentru a recupera impozitele plătite în plus. Rambursările de taxe străine sunt un proces legal guvernat de legile și reglementările fiscale pentru a vă ajuta să obțineți înapoi banii pe care îi i-ați plătit. Compania RTTAX, care oferă un serviciu de rambursare a taxelor din străinătate, susține că românii primesc în medie 5.822 NOK înapoi din Norvegia, adică aproximativ 2518,93 RON. Este adevărat, este important să înțelegem că valoarea rambursărilor de impozit se calculează pentru fiecare persoană în parte, luând în considerare veniturile încasate, impozitele plătite, perioada de muncă și beneficiile aplicate. Deci, suma de rambursare poate varia în funcție de situația dumneavoastră individuală. Pentru a facilita înțelegerea modului în care funcționează rambursările de taxe din străinătate, să ne uităm mai întâi la sistemul de impozitare din Norvegia.

Sistemul fiscal din Norvegia

Sistemul fiscal norvegian este progresiv. Acest lucru înseamnă că, cu cât câștigi mai mult, cu atât rata de impozitare este mai mare. Impozitele sunt de obicei plătite pe veniturile încasate și pe activele dobândite. Cu toate acestea, valoarea impozitelor poate scădea în funcție de obligațiile financiare. De exemplu, plata unui împrumut sau susținerea familiei din România. Angajații care sunt angajați de companii nu trebuie să-și facă griji cu privire la plata impozitelor în sine. Toate impozitele necesare, în funcție de valoarea salariului primit, trebuie deduse din salariu și plătite de angajator. Este responsabilitatea angajatului să obțină și să livreze un card fiscal la locul de muncă, astfel încât impozitele să fie alocate și calculate în mod corespunzător. Dacă acest card nu este prezentat, angajatorul trebuie să deducă până la 50% din impozite din salariu și să plătească această parte statului. Deși există posibilitatea de a recupera plata excedentară anul viitor, este mai bine să aveți grijă de toate documentele necesare în avans.

Puteți găsi toate informațiile despre deducerile angajatorului din salariu în fluturașul de salariu. Aceste fluturași de salariu merită păstrați, deoarece sunt dovada impozitului pe venit plătit.

Din 2019, în Norvegia a fost introdus un sistem simplificat de impozitare

La începutul anului 2019, a fost introdus un sistem fix simplificat de impozitare de 25% pentru angajații străini care lucrează temporar și locuiesc în Norvegia. Este important de știut că acest sistem nu permite recuperarea impozitelor plătite în plus. Plățile excedentare se rambursează numai dacă impozitele sunt plătite în conformitate cu sistemul tradițional de impozitare. Cu toate acestea, este posibil să schimbați cardul fiscal de la 25% la unul obișnuit. Companiile care oferă servicii de rambursare a impozitelor din străinătate se pot ocupa de acest lucru. Schimbarea cardului fiscal vă va permite să recuperați plățile excedentare, în funcție de beneficiile la care aveți dreptul.

Un mesaj pentru cei care decid să părăsească Norvegia: nu uitați să recuperați taxele plătite în plus!

Rambursarea taxelor din Norvegia

Impozitele din Norvegia pot fi recuperate pentru până la 4 ani anteriori. Dacă nu reușiți să recuperați plățile excedentare în această perioadă, impozitele plătite în plus vor merge la bugetul Norvegiei și nu le veți mai putea recupera. În general, rambursarea plăților excedentare durează între 3 și 6 luni, dar procesul poate dura mai mult dacă nu furnizați toate documentele necesare sau completați declarația incorect. Deci, pentru a vă asigura că rambursarea taxelor din Norvegia merge rapid și fără probleme, aveți grijă de toate documentele necesare în avans.

Lista documentelor necesare:

  1. Copii ale actelor de identitate, pașaportului sau cărții de identitate.
  2. Formularul „Arsoppgave” de la toți angajatorii. Dacă nu aveți acest document, căutați ultimul fluturaș de salariu. Trebuie să primiți acest document împreună cu salariul dvs.
  3. Formularul „Skattemelding” (dacă aveți unul) – fiecare angajat îl primește la sfârșitul lunii martie de la Inspectoratul Fiscal Norvegian.
  4. Decizia fiscală „Skatteoppgjor” (în limba engleză – Notificare privind deciziile fiscale). Acest formular nu este necesar dacă nu ați lucrat până la sfârșitul anului – documentul „Skatteoppgjor” este trimis de Inspecția Fiscală Norvegiană după sfârșitul anului.
  5. Copie a „Skattekort” (card de deducere fiscală). Fiecare persoană care lucrează în Norvegia trebuie să aibă acest document. Acesta conține Fodselsnummer persoanei sau alt număr de identificare numit în alt mod (numărul D).

Dacă observați că nu aveți unul sau mai multe documente necesare pentru recuperarea impozitelor din străinătate, nu renunțați. În primul rând, puteți contacta personal foștii angajatori sau autoritatea fiscală norvegiană pentru a colecta toate documentele necesare. Dacă nu doriți să faceți acest lucru sau sunteți îngrijorat de bariera lingvistică, puteți solicita ajutor de la companiile intermediare. Contra cost, specialiștii în rambursarea taxelor din străinătate nu numai că vor aranja documentele lipsă, vor completa declarația fiscală, ci se vor asigura că primiți înapoi toți banii care vi se cuvin. În Norvegia, dacă sunt îndeplinite anumite condiții și sunt depuse documente suplimentare, puteți recupera, de asemenea, alocația pentru copii (Barnetrygd), alocația pentru îngrijirea copilului (Utvidet Barnetryg) pentru ultimii 3 ani și alocația suplimentară pentru părinții divorțați.

Obțineți rambursări de taxe din Norvegia, Germania, Marea Britanie și multe alte țări

Rambursările de taxe după ce ați lucrat în străinătate sunt posibile nu numai în Norvegia, ci și în multe țări din întreaga lume. Cel mai important lucru este că țara în care ați muncit a încheiat un acord de evitare a dublei impuneri cu România. Din fericire, România a încheiat acest acord cu nu mai puțin de 68 de țări, dintre care cele mai populare destinații pentru emigranții români sunt Marea Britanie, Germania, Olanda, Austria, Danemarca și Norvegia. Așadar, dacă ați lucrat recent în străinătate, nu întârziați și aflați dacă țara dumneavoastră de muncă este inclusă pe lista țărilor care au semnat acordul de evitare a dublei impuneri.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică