Greva profesorilor la Sibiu, inevitabilă - "Există șanse minime să se poată rezolva ceva până luni"

Peste 100.000 de profesori vor intra luni în grevă generală dacă nu se va ajunge la un acord între liderii de sindicat și Guvern cu privire la doleanțele reprezentanților din sistemul de învățământ. Acest lucru, susțin liderii de sindicat, este inevitabil, deoarece adresarea lui Nicolae Ciucă în care susține că părțile au fost chemate la o nouă rundă de negocieri nu a ajuns deocamdată în mod oficial la aceștia.

„Există șanse minime, spre zero să se rezolve ceva până luni. La momentul actual nu avem informații cum că greva nu s-ar ține și că s-ar fi finalizat o negociere. Suntem porniți să declanșăm greva, iar noi, profesorii din Sibiu suntem majoritari în această situație. Bineînțeles, există și cazuri, mai ales în învățământul primar acolo unde dacă nu sunt în grevă au toată clasa disponibilă la activitate. Luni vom afla propriu zis toată situația când vom face un bilanț complet și concret” a declarat Adrian Neamțu, secretar general FSLI Sibiu și profesor de istorie la Colegiul Goga.

Angajații din domeniul educației solicită de asemenea ca salariile lor să fie ajustate în funcție de rata inflației. De asemenea, ei cer ca orele suplimentare prestate să fie remunerate corespunzător și să li se deconteze cheltuielile de transport. În prezent, un debutant în sistemul educațional primește un salariu de 2.700 de lei, iar pentru cei cu experiență și grade didactice avansate, salariul poate ajunge la 6.000 de lei.

Majoritatea unităților de învățământ din Sibiu se vor alinia inițiativelor la nivel național, astfel că cel puțin luni, elevii vor rămâne acasă, în timp ce majoritatea personalului didactic se va afla în cadrul unităților de învățământ fără a presta însă servicii în acest sens. Membrii sindicatelor susțin însă că există și cazuri speciale, cadre didactice care refuză să facă grevă și își vor desfășura activitățile în mod normal.

Invitația lui Nicolae Ciucă nu a ajuns la liderii de sindicat

În ciuda faptului că prim ministrul României a declarat public faptul că vor avea loc noi negocieri duminică, 21 mai, situația nu pare nicidecum a se soluționa, din perspectiva mai multor considerente.

Bineînțeles că o să fie grevă luni. Să nu aveți nici cea mai mică îndoială. Ciucă a uitat un lucru foarte important. Să îi cheme pe cei cu care să negocieze. Până la acest moment nu a transmis nicio invitație către președinții federațiilor. Public pe Facebook, da, probabil că asta vrea, dar nu e de ajuns. Trebuie chiar să îi și cheme” a sus’inut Leonard Stancu, lider de sindicat al dascălilor din Sibiu.

Nimeni nu își dorește ca elevii să aibă de suferit

Estimările cu privire la durata actului va ține doar de cum se vor desfășura negocierile în zilele ce urmează. Profesorii susțin faptul că nu vor ca elevii să aibă de suferit, însă aceasta ar trebui sp fie prioritatea Guvernului în acest moment. Părinții sunt de asemenea, foarte implicați în acest proces, susținând cauza cadrelor didactice.

„Depinde de Guvern cum va găsi soluții astfel încât nemulțumirile elevilor, profesorilor chiar și a părinților care sunt alături de noi să fie rezolvate. Depinde de ei să lase joaca și să treacă aplicat la găsirea de soluții. Acolo putem menționa finanțarea corespunzătoare a învățământului, pentru că toate discuțiile se duc cu obstinație în zona salariilor. Noi am cerut o finanțare corespunzătoare. Ei trebuiau să îndeplinească niște jaloane, nu noi. Dacă ele nu au fost îndeplinite, de ce trebuie să suportăm noi reduceri de personal, angajări blocate și așa mai departe. Noi nu vrem nici să se înghețe anul școlar, nici să nu se dea evaluarea națională, nici să nu se dea Bacalaureatul. Dacă Guvernul nu vrea nici el, atunci hai să găsim o soluție” a mai declarat Leonard Sstancu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică