amenzi uriașe pentru covalact, albalact și dorna lactate - suma se ridică la aproape 3 milioane de euro

Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2,9 milioane euro. Aceste sancţiuni au fost impuse ca urmare a refuzului acestor companii de a furniza informaţiile solicitate în timpul inspecţiilor neanunţate efectuate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri pentru stabilirea preţurilor la unt.

Amenzile au fost aplicate astfel: Albalact SA: 9.913.038,57 de lei (aproximativ două milioane de euro) Covalact SA: 2.446.524 de lei (aproximativ 495.000 de euro) Dorna Lactate SA: 1.975.440,12 lei (aproximativ 400.000 de euro), relatează Libertatea.

„Autoritatea de concurență a aplicat aceste sancțiuni pentru că cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor, în cadrul inspecției inopinate desfășurate în perioada 28 – 30 martie 2023”, a precizat Consiliul Concurenței.

Autoritatea de concurență a declanșat la sfârșitul lunii martie trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției și/sau comercializării de ulei de floarea-soarelui, unt și zahăr. Potrivit legii concurenței, companiile care refuză să coopereze sau care obstrucționează activitatea Consiliului Concurenței în desfășurarea investigațiilor sunt sancționate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii care denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare convenite de comun acord între companii.

Ultima oră

Comentariul meu