fluturii, pe cale de dispariție în sibiu - folosirea pesticidelor și agricultura intensivă, principalele cauze

Fluturii sunt insectele firave, cu aripi multicolore care au fascinat privirile tuturor încă din perioada copilăriei. Dacă în anii trecuți fluturii puteau fi observați cu ochiul liber ori de câte ori pășeai în natură, acum ei sunt din ce în mai rar văzuți.

La nivel global există 180.00 de specii de fluturi, iar în România aproximativ 4.000, dintre care doar zece la sută sunt specii diurne. Cel mai mic fluture are aripile de trei milimetri și cel mai mare are dimensiunea aripilor de 25 de cm. Fluturele coadă-de-rândunică este una dintre cele mai spectaculoase specii găsite în Sibiu și este pe cale de dispariție, la fel ca majoritatea.

fluturii, pe cale de dispariție în sibiu - folosirea pesticidelor și agricultura intensivă, principalele cauze

Toți acești fluturi se află pe cale de dispariție nu doar în județul Sibiu, cât în întreagă țara. Motivele care au determinat scăderea dramatică a numărului fluturilor  sunt multe, însă principala este reprezentată de folosirea în cantități mari a insecticidelor și a pesticidelor în domeniul agriculturii.

 

Profesor de Biologie la Colegiul Național “Samuel von Brukental” și la Școala Gimnazială “Nicolae Iorga”, Tiberiu Tioc confirmă o scădere îngrijorătoare a numărului de fluturi din județe, dar mai ales din toată țara.

„Din păcate ei sunt pe cale de dispariție deoarece de mulți ani au început să se folosească enorm de multe insecticide și foarte multe pesticide care afectează ciclul de viață al acestor insecte. După cum știm, ciclul lor de viață este compus din patru etape diferite. Se depune un ou, după care se formează larva, din larvă se face o crisalidă, după care apare insecta adultă care eclozează. Aceste etape sunt strâns corelate și dependente de toată vegetația pe care noi o avem. Dacă se continuă cu agricultura intensivă probabil că în câțiva ani de zile speciile vor dispărea în totalitate”, spune profesorul Tiberiu Tioc.

fluturii, pe cale de dispariție în sibiu - folosirea pesticidelor și agricultura intensivă, principalele cauze

Cositul timpuriu, o altă cauză

De cele mai multe ori ciclul de dezvoltare al fluturilor este întrerupt de cositul timpuriu, din primăvară. Însă, cea mai mare problemă rămâne utilizarea excesivă a insecticidelor și a pesticidelor de către fermieri. „O mare problemă constă în suprafețele agricole care sunt exploatate intensiv unde se ajunge la monoculturi. Acestea nu oferă o bază solidă pentru înmulțirea fluturilor. La noi câmpurile sunt majoritatea cultivate și se folosesc substanțe toxice pentru combaterea dăunătorilor și a altor plante”, adaugă Tioc.

Factori naturali contribuie și ei la dispariția fluturilor. Încălzirea globală și schimbările de temperatură, maximele și minimele care oscilează destul de frecvent au influențe negative asupra vieții micilor insecte cu aripi colorate. Totodată, antropizarea este un alt factor important care contribuie la dispariția fluturilor de pe meleagurile sibiene.

fluturii, pe cale de dispariție în sibiu - folosirea pesticidelor și agricultura intensivă, principalele cauze

Măsuri de prevenție împotriva dispariției fluturilor

Pentru a contribui la salvarea fluturilor, profesorul Tiberiu Tioc amintește mai multe măsuri pe care oricine le poate lua. De la a nu prinde fluturii, până la a nu mai folosi insecticide care în majoritatea cazurilor întrerup dezvoltarea fluturilor la stadiul de larvă, ori crisalidă.

„Să le oferim câteva areale care sunt mai puțin fragmentate pentru că noi avem culturile agricole și între culturi agricole nu mai avem o suprafață unde ei să se  înmulțească. O populație de fluturi nu mai intră în contact cu altă populație și nu mai au loc nici schimburile de gene, prin urmare populațiile ajung tot mai slabe din punct de vedere genetic și din punct de vedere al imunității, ceea ce duce la dispariția lor”, spune Tiberiu Tioc.

Alte măsuri sunt reprezentate de cosirea pășunilor primăvara târziu pentru ca fluturii să aibă timp să se dezvolte sau plantarea arborilor autohtoni, nu a altor specii de arbori care pot produce diverse substanțe chimice care îi afectează.

fluturii, pe cale de dispariție în sibiu - folosirea pesticidelor și agricultura intensivă, principalele cauze

 

Insecticidele, inamicul păsărilor cântătoare

Dispariția insectele sau infectarea lor cu substanțe din cauza pesticidelor folosite de fermieri duc și la dispariția mai multor specii de păsări. Presurele, pițigoii și rândunicile sunt printre cele afectate.

„Folosind insecticidele am distrus și un număr mare din populația păsărilor pentru că ele la rândul lor se hrănesc cu insecte, insecte care erau deja otrăvite. Puii au fost hrăniți și s-au intoxicat cu aceste substanțe chimice. Majorității păsărilor cântătoare le-a scăzut foarte mult efectivul”, spune Tiberiu Tioc.

Rândunicile au dispărut atât din cauza pesticidelor folosite în domeniul agriculturii, dar mai ales din cauza hambarelor și grajdurile care au fost eliminate din gospodării. De altfel, clădirile construite recent sunt izolate astfel încât rândunicile să nu își mai poate face cuib.

 

Ultima oră

Comentariul meu