profesorii din sibiu, despre scoaterea din programa de liceu a geografiei și biologiei - „este o absurditate”
foto: arhivă

O variantă de restructurare a programei, la care lucrează Ministerul Educației, arată că psihologia și logica ar putea fi scoase din orarul pentru liceu, iar filosofia ar rămâne disciplină opțională, alături de chimie, fizică, biologie și geografie.

Am discutat cu mai mulți profesori din Sibiu despre schimbările care ar putea apărea în învățământul liceal. Mai exact, la clasele terminale de liceu, a XI-a și a XII-a, fizica, chimia, biologia și geografia ar urma să piardă statutul de discipline obligatorii și să devină opționale. Constantin Dincă, profesor de geografie și purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean Sibiu, consideră această schimbare ca fiind una dăunătoare pentru elevii de liceu, dar mai ales pentru cei care studiază la licee vocaționale.

„Dacă acele „minunate” programe planuri – cadre care au apărut așa din neant sunt în dezbatere și în lucru, îmi pare foarte rău să spun, dar creează un foarte mare dezavantaj elevilor de liceu. Sunt profiluri la care această disciplină întregește competențele pe care aceștia le câștigă – Științe ale naturii, Tehnologii Servicii, Protecția Mediului, Ecologie”, spune profesorul Constantin Dincă.

Elevii de la liceele tehnologice, cei mai afectați

Acesta este de părere că cei mai afectați vor fi elevii de Liceele Tehnologice, care de cele mai multe ori aleg să dea BAC-u la geografie. „Lovitura cea mai mare o reprezintă în zona liceelor tehnologice și a profilurilor vocaționale, iar la Științele Naturii atâta timp cât studiezi discipline din zona naturii, nu mi se pare normal să elimini geografia care este știință a naturii și a pământului. Va fi un mare dezavantaj pentru acești copii. La Liceul „Ghibu”, din 91 de copii din cele trei clase, 62 dau bacul la Geografie”, mai spune profesorul.

Profesorul de fizică de la Liceul Mârșa este de aceeași părere și consideră această schimbare ca pe una absurdă. „Este o absurditate pentru că fizica este o știință din care copiii pot sa învețe lucruri utile care se aplică în viața de zi cu zi și mi se pare normal să rămână în programă”, spune profesorul de fizică Constantin Coropețchi.

Un alt profesor de la un liceu din Sibiu consideră această schimbare este inadecvată pentru unele profiluri. „Depinde de specializare, nu aș putea să spun că este o greșeală sau nu. Dacă vorbim de specializările Științe, Mate – Info, unde biologia este opțiunea numărul unu a copiilor sigur că este o decizie greșită să fie opțională, iar dacă vorbim despre vocațional, precum Filologia atunci poate să fie opțională”, spune un profesor de biologie din Sibiu.

Având în vedere poziția deloc favorabilă a geografiei în planurile-cadru, o petiție online „Salvează Geografia” a început să circule în mediul online. Până în prezent petiția a strâns peste două mii de semnături.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu