extinderea aeroportului din sibiu, mai scumpă cu aproape 20 la sută - consilierii fdgr s-au abținut la vot, psd a votat „împotrivă”

Lucrările de modernizare și dezvoltare a infrastructurii Aeroportului Internațional din Sibiu s-au scumpit cu aproape 20 la sută. Consilierii județeni au adoptat, miercuri, două proiecte de hotărâre pentru aprobarea cheltuielilor. PSD a votat însă împotrivă, iar FDGR s-a abținut de la vot, motivând că informațiile prezentate nu au fost suficiente, mai ales în contextul în care, în urmă cu câteva luni, a mai existat o altă majorare de cost. 

Extinderea Aeroportului Internațional Sibiu va costa cu 18,5% mai mult, un proiect de hotărâre fiind adoptat în acest sens de către consilierii județeni. Valoarea totală actualizată a proiectului se ridică acum la aproape 322 milioane de lei față de 272 cât era în trecut. 

Cele două proiecte de hotărâre, ambele privind costurile de modernizare a aeroportului, au fost adoptate cu 17 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 5 abțineri. Consilierii PSD și FDGR sunt cei care nu au acordat vot favorabil și au explicat și de ce. 

O nouă scumpire

Noua scumpire de la aeroport vine la câteva luni distanță după o majorare de preț de 10%, a spus, în timpul ședinței, consilierul Gabriel Tischer. „Noi astăzi o să ne abținem la vot la ambele proiecte de pe ordinea de zi din următoarele motive. Nu au trecut multe luni de când noi am aprobat o majorare cu 10% a valorii totale a investiției, unul din argumentele de atunci fiind că ea va acoperi și eventualele creșteri de prețuri. Al doilea motiv este acela că veniturile aeroportului sunt în scădere și nu ni s-a prezentat o prognoză a veniturilor aeroportului prin care să rezulte că vor avea capacitatea de a rambursa un credit suplimentar pe care vor fi nevoiți să îl acceseze pentru a finaliza investiția la această valoare”, a precizat consilierul județean Gabriel Tischer (FDGR). 

Aeroportul nu ar putea suporta acest nou credit, în contextul în care numărul curselor aeriene s-a diminuat și, automat, încasările au scăzut. „Și noi, consilierii juridici din partea PSD Sibiu, vom avea un vot împotrivă. Apreciez că în cele zece minute care au fost în cadrul comisiei juridice, discuții directe cu domnul director Gîrdea, nu au fost oferite informațiile necesare pentru lămurirea unor aspecte. Și atunci votul meu a fost împotrivă. Pentru importanța proiectelor, apreciez că nu se impunea o asemenea ședință, trebuiau mult mai multe zile puse la dispoziție și informațiile și lămuririle care să fie furnizate fie de reprezentanții Consiliului Județean, fie de Aeroport să fie mult mai ample și documentate. Așa cum am arătat și în cadrul comisiei juridice, nu este explicat concret de unde rezultă această diferență și această creștere a prețului contractului cu 18,5% în condițiile în care evoluția indicelui de cost este doar de 13,99%. Am întrebat în cadrul comisiei dacă Aeroportul poate să suporte un asemenea credit în condițiile în care cursele, în 2023, raportat cu 2019, au scăzut. Automat că și încasările aeroportului au scăzut. Nu s-a putut oferi un răspuns concret, că aeroportul ar putea suporta un asemena credit. Acesta e motivul pentru care votul nostru va fi unul împotrivă. Informațiile puse la dispoziție au fost insuficiente, timpul scurs de când au fost încărcate documentele pe site până astăzi este extrem de scurt”, a spus și consilierul Laura Barac (PSD). 

Ultima oră

Comentariul meu