Un soi exotic de spanac își face apariția în România - Poate preveni apariția bolilor cronice
Sursă foto: OIPA Legume Fructe

O nouă specie de spanac și-a făcut apariția în România. Fermierii care vor să cultive legume deosebite au posibilitatea în aceste zile să cumpere de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău semințe și răsaduri de spanac de Malabar. Această specie ar putea preveni apariția bolilor cronice. 

Potrivit specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură, spanacul de Malabar este o sursă excelentă de minerale și vitamine esențiale în menținerea și îmbunătățirea sănătății oaselor și a vederii, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, este Malabar este bogat în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice, relatează Adevărul.

”La SCDL Buzău, spanacul de Malabar este cultivat cu grijă și atenție, astfel încât să fie garantată prospețimea și calitatea sa. Fie că îl consumi ca atare, fie că îl adaugi în salate, supe sau alte preparate culinare, spanacul de Malabar va aduce un gust unic și sănătatea în farfurie”, spune Ovidia Agapie, de la SCDL Buzău.

Este un spanac exotic, cu frunze mari, verzi și carnoase, care se remarcă prin conținutul său bogat în vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.

Spanacul de Malabar este o sursă excelentă de minerale și vitamine esențiale în menținerea și îmbunătățirea sănătății oaselor și a vederii, dar și pentru întărirea sistemului imunitar, precum vitamina A, vitamina C, calciu, fier, potasiu. În plus, spanacul de Malabar este bogat în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice.

„SCDL Buzău se angajează să cultive spanacul de Malabar într-un mod durabil și responsabil. Întrucât, până în prezent, nu s-au înregistrat boli și dăunători specifice culturii, acesta poate fi cultivat și în agricultura ecologică. Astfel, poți fi sigur că alegând spanacul de Malabar de la SCDL Buzău, nu numai că îți hrănești corpul cu substanțe nutritive esențiale, dar ai grijă și de mediu”, transmit specialiștii unității de cercetare.

Tulpinile spanacului de Malabar, soiul Ruben, pot fi de culoare verde sau purpuriu. Frunzele sunt cărnoase, ovate sau sub formă de inimă, cu o lungime cuprinsa între 5-12 cm. De asemenea, fructul este cărnos, ovoid sau sferic cu o lungime de 5-6 mm şi capătă culoare mov la maturitate.

În ultimii ani, în unitatea de cercetare din Buzău au fost aclimatizate numeroase soiuri exotice de legume, dintre care se remarcă dovlecelul-şarpe, care la maturitate capătă gust de tomată, un soi de castravete pentru diabetici, cu origini în Mexic, şi dovlecii din care se produc bureţi naturali.

Ultima oră