Noaptea Muzeelor va fi întâmpinată în acest an de reprezentanții Muzeului Astra cu un program mai dens și o abordare ce are în vizor tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. De la ghidaje tematice și concerte la ateliere demonstrative și educaționale, publicul sibian este așteptat cu o mulțime de surprize sâmbătă, începând cu ora 18:00.
Ciprian Ștefan directorul Muzeului Astra a declarat într-o conferință de presă susțiuntă vineri, 12 martie, faptul că acest eveniment reprezintă o prioritate în ceea ce privește activitățile oferite de muzeul sibian în aer liber și a enumerat o serie de activitaăți pregătite pentru vizitatori.
„În Muzeul Astra este o ediție specială în acest an, o ediție prin care noi vrem să conștientizăm faptul că atunci când intrarea este gratuită la Muzeul Astra, noi oferim evenimente de calitate, nu bifăm doar o altă zi cu gratuitate. Programul este unul foarte dens și le mulțumesc pe această cale colegilor mei pentru că au reușit să condenseze programul în așa fel încât toate locațiile muzeului, mai puțin bastionul, să fie accesibile publicului din Sibiu. Vom avea ghidaje tematice pentru că simțim nevoia ca muzeul să fie prezentat altfel publicului vizitator, să înțeleagă că acesta este de fapt moștenirea lor. Vom avea ateliere demonstrative și interactive, avem și activități educaționale în zona etno-tehno parc, avem experiența VR. La centrul Astra pentru patrimoniu va fi o expoziție de artă contemporană, pentru că noi mergem și spre zona aceasta. Chiar dacă avem profil etnografic, trebuie să fim alături și de cei care sunt în zona artei contemporane. Va fi o noapte nebună în toate muzeele din România, dar o noapte de calitate. ” a declarat directorul Muzeului Astra.
„Noaptea Muzeelor, program strategic pe agenda Guvernului României”
Ciprian Ștefan este de părere că Noaptea Muzeelor ar trebui să fie inclusă pe agenda Guvernului României, deoarece în prezent, muzeele nu sunt incluse în astfel de programe de care alte instituții culturale pot beneficia precum filarmonicile sau cinematografele.
„Cel mai important este cum Noaptea Muzeelor activează societatea în momentul de față. În fiecare an, zeci de mii de vizitatori accesează muzeele din România. Anul acesta ese o participare record. Avem peste 190 de muzee din țară, 35 de muzee din București și 14 muzee din Republica Moldova. Trebuie să convingem factorii decizionali faptul că la nivel național e obligatoriu ca Noaptea Muzeelor să devină program strategic. Muzeele sunt la fel de importante ca și cinematografia, ca și teatrele, ca artele spectacolului. Noi nu avem ca muzee niciun program strategic pe Agenda Ministerului Culturii sau pe Agenda Guvernului României” a declarat sursa citată.
Muzeul Astra urmărește creșterea numărului de abonamente
Odată cu evenimentul ce va avea loc sâmbătă seara se urmărește și o evoluție în ceea ce privește numărul celor care își achiziționează abonamente, aceștia având acces la aproape toate activitățile culturale din muzeu. De asemenea, targetul principal îl reprezintă tinerii, pentru care activitățile sunt de altfel numeroase.
„Odată cu Noaptea Muzeelor vrem să crească numărul celor care își fac abonament. Noi sperăm să atragem generația tânără, între 15 și 25 de ani. În jur de 20-30% maxim din cei care vin la Noaptea Muzeelor, sunt cei care accesează de obicei muzeul. Restul profită cumva de gratuite și vor să îl vadă. La mine ca Muzeu e problema. Dacă ajung să fiu vizitat doar când e liber, înseamnă că am o problemă în a le comunica. Numai de noi depinde acest aspect” a completat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.