Conferința europeană de la Viena privind Turismul Verde a fost scena pentru schimburi de experiențe și modele de afaceri inovatoare, strategii de marketing și concepte orientate spre viitor implementate de destinații și afaceri turistice angajate pentru dezvoltarea unui turism verde, de calitate.
Instruire, consultanță și certificări gratuite pentru 70 de IMM-uri din domeniul turismului din România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația și Austria, de la campinguri și agenții de turism la unități de cazare de calitate, precum și un schimb internațional de experiență: toate acestea au fost posibile datorită programului „European Tourism Going Green 2030 (ETGG2030)/Turismul European devine Verde 2030”.
Programul ETGG2030 susține tranziția și certificarea ecologică pentru 2 unități de cazare din Sibiu, 2 din Mărginimea Sibiului și 7 pensiuni din destinația ecoturistică Colinele Transilvaniei: Jules Home (Sibiu), Hotel Republique (Sibiu), Pensiunea Casa cu povești (Râu Sadului), Casa Rudi și Ella (Săliște), Villa Abbatis Equestrian Center (Apoș), Alma-Via Guesthouse (Alma Vii), Experience Transylvania (Alma Vii), Casa Noah (Richiș), Copsamare Guesthouses (Copșa Mare), Pensiunea Oppidum (Biertan) și Bassen Pension (Bazna).
Turismul de calitate, la scară umană, care oferă experiențe autentice de descoperire și de agrement pentru sejururi lungi în sudul Transilvaniei a fost apreciat drept unul dintre modelele valoroase la nivel european.
Modelele de afaceri prezentate au captat atenția la Viena datorită nivelului ridicat de cooperare și de implicare în comunitate. Simina Manea, de la Asociația Județeană de Turism Sibiu, a subliniat misiunea de pionierat a celor 11 manageri pentru dezvoltarea unui turism bazat pe utilizarea creativă și responsabilă a resurselor culturale și naturale din localitățile gazdă și pe implicarea localnicilor în oferta de experiențe.
Participarea în acest proiect a întărit relațiile de colaborare la nivel european și motivația antreprenorilor sibieni de a continua pe calea spre un turism verde.
„Chiar dacă pășim pe drumuri nebătătorite, intenționăm să ne implicăm și să ne desfășurăm activitățile din cadrul unităților noastre de cazare cu și mai mare atenție, atât în ceea ce privește impactul asupra mediului prin reducerea consumului de apă, energie și deșeuri, dar și prin promovarea și conservarea patrimoniului cultural și natural local. Totodată, atenția noastră se îndreaptă și spre producătorii locali, de alimente sau meșteșuguri, cu intenția de a întări și extinde relațiile de colaborare.” (Ramona Matia și Adriana Cioran-Sibiu, Daniel Minea-Râu Sadului).
„Am venit de la conferință cu confirmarea că există un mare interes în ceea ce privește tranziția spre un turism ecologic și că județul Sibiu este un vârf de lance în materie de sustenabilitate în România”. (Paul Hemmerth, Richiș)
„Tranziția spre un turism ecologic începe cu noi, unitățile de cazare, oferindu-le oaspeților, și nu numai, ci și partenerilor implicați, contextul potrivit pentru a descoperi un altfel de turism, un turism de calitate, autentic și local. ” (Anișoara Urian, Biertan)
„Turismul sustenabil se face la nivel local, de către unitățile de cazare mici, de afacerile mici. În momentul în care văd un autocar în Apoș înseamnă că ceva nu facem bine.” (Bianca Barbu, Apoș).
Tema mobilității ecologice și reducerea emisiilor de carbon a fost dezbătută în cadrul conferinței și a inspirat măsuri concrete: „Vom oferi reduceri oaspeților care aleg să ajungă la noi cu trenul sau cu bicicleta. De altfel, am implementat deja un pachet special pentru drumeții de pe Via Transilvanica”. (Giovanna Benazzo-Copșa Mare, Cornel Posea-Bazna)
În urma participării la conferință, managerii sunt inspirați și motivați să adopte noi măsuri. Planurile de viitor vizează echiparea clădirilor cu tehnologii pentru monitorizarea și reducerea consumului de resurse, investiții în mașini electrice și biciclete pentru a permite mobilitatea oaspeților în interiorul destinației, digitalizarea pentru a optimiza costurile operaționale și a facilita vânzarea experiențelor oferite.
ETGG2030 este unul din cele șase proiecte finanțate de Uniunea Europeană pentru „consolidarea dezvoltării durabile a turismului și a capacității IMM-urilor din turism prin cooperare transnațională și transfer de cunoștințe”. Programul UE privind Competitivitatea Întreprinderilor şi IMM-uri (COSME) susține tranziția ecologică a 1000 de afaceri din turism din 28 de țări prin programe precum ETGG2030, CEnTOUR, EU ECO-TANDEM, SUSTOUR, TOURBAN, sau TOURISME.