Cinci lucruri care trebuie să existe în gospodăria unui crescător de păsări

Dacă locuiești la curte într-o zonă ceva mai puțin aglomerată, ar fi păcat să nu profiți și să nu crești câteva păsări pe lângă casă.  Lucrurile sunt mult mai simple dacă ai casa la țară, pentru că aici aproape toată lumea crește păsări și sunt foarte puține situațiile în care vecinii se arată deranjați de acest lucru.

Beneficiile pe care le aduce această ocupație sunt evidente, așa că nu vom insista asupra lor; în schimb, îți vom spune ce trebuie să ai în gospodărie, dacă vrei să crești păsări.

Adăpători

Păsările trebuie să aibă permanent la dispoziție apă proaspătă și curată, în cantități suficiente. Dacă vei folosi o cratiță sau un castron, va fi destul de dificil ca apa să se păstreze curată, pentru că păsările se vor bălăci în ea și astfel o vor umple de mizerie. În plus, au obiceiul să se urce pe marginea vasului și nu va dura mult până îl vor răsturna.

Totodată, pentru puii ieșiți de curând din ou, astfel de recipiente adânci se pot dovedi capcane mortale, pentru că există riscul ca aceștia să cadă în apă și să se înece.

De aceea, trebuie să folosești adăpători speciale pentru păsări care pot fi de diferite tipuri și dimensiuni. Acestea asigură o dozare eficientă a apei, păstrând-o totodată curată și proaspătă.

Lampă cu bec infraroșu

Acest dispozitiv este necesar dacă dorești să crești pui de o zi care au nevoie de condiții speciale în primele săptămâni de viață. Lampa este dotată cu un bec pentru pui care generează lumină infraroșie, ideală pentru a asigura un ambient optim în adăpost.

Mai precis, acești pui au nevoie de 20 de ore de lumină pe zi și de o temperatură între 30 și 32 de grade Celsius. Lampa cu bec infraroșu nu doar că iluminează adăpostul, dar contribuie și la menținerea temperaturii, datorită căldurii emanate de acest bec. Astfel, când temperatura scade, lampa trebuie coborâtă mai aproape de adăpost, iar când se face prea cald, trebuie ridicată.

Moară pentru măcinat grăunțe

Boabele măcinate reprezintă o componentă importantă a hranei păsărilor și poate fi ușor obținută cu ajutorul unui astfel de dispozitiv. Varianta cea mai ieftină este moara manuală care necesită însă un oarecare efort pentru a fi utilizată. Din această cauză, nu pot fi măcinate cantități mari de boabe, dar se poate asigura totuși necesarul de hrană pentru un număr redus de păsări.

Când vine vorba despre efective mai mari, este mult mai eficient să folosești o moară electrică fiindcă te ajută să macini cantități mari de cereale cu un minim de efort. Tot ce trebuie să faci este să torni boabele prin gura de încărcare și să acționezi butonul care pornește motorul electric.

Hrănitori

Boabele astfel măcinate, dar și alte tipuri de hrană, nu trebuie aruncate la voia întâmplării în curtea păsărilor și nici lăsate în vase întinse, pentru că astfel se va pierde o bună cantitate din ele.

Mult mai bine este să folosești hrănitori pentru păsări care pot avea forme circulare sau liniare. Acestea sunt confecționate din materiale rezistente, precum plasticul sau tabla zincată, și previn risipa de hrană datorită unor grilaje care împiedică păsările să se urce pe ele și să le răstoarne.

Cotețul pentru păsări

Păsările au nevoie și de un adăpost în care să se odihnească și să se protejeze de frig sau intemperii, așa că prezența unui coteț este o altă necesitate în curtea unui crescător. Dimensiunea cotețului trebuie să fie în raport cu numărul de păsări, astfel încât acestea să aibă suficient spațiu în interior – cel puțin jumătate de metru pătrat pentru fiecare.

De asemenea, cotețul trebuie să fie împărți în două compartimente, unul destinat odihnei, iar celălalt depunerii ouălor.

Odată ce ți-ai asigurat aceste dotări, poți aduce în curte primele păsări și să pășești astfel în rândul crescătorilor.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică