Proiectul unor elevi români, acceptat de NASA - Au descoperit care este legătura dintre poluare și cancer
Sursă foto: Euronews.ro

Trei tineri au realizat un proiect ce a fost acceptat de NASA. Elevii de la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” din Brașov au dezvoltat un program ce rulează luna aceasta pe Stația Spațială Internațională. Proiectul elevilor ar putea să ne ofere informații despre legătura dintre poluare și cancer. 

Darius Chiţu, din clasa a X-a, alături de Paul Vartolomei şi Vlad Ionescu, din clasa a XI-a, elevi ai Colegiului Național ”Andrei Șaguna” din Brașov, au luat parte la un concurs de programe în urma căruia au primit aprobarea ca proiectul lor să ruleze pe Stația Spațială Internațională, relatează Euronews.ro.

Darius Chițu, elev la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” Brașov: ”Este vorba de sprijinul concursului Astro-Pi în sine. Împreună cu European Space Agency ni s-a asigurat colaborarea cu Stația Spațială Internațională. Practic noi am trecut prin mai multe etape de viabilitate a ceea ce noi vrem să studiem.”

Vlad Ionescu, elev la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” Brașov: ”Ideea noastră a fost să scriem un cod care cu ajutorul inteligenței artificiale să strângă date legate de poluare și să le putem corela cu cancerul de piele la nivel global. Am făcut deja programul și în momentul de față ar trebui să ruleze luna aceasta pe Stația Spațială Internațională.”

Aplicația culege date din 1000 de puncte de pe Terra
Dezvoltarea aplicației a durat aproape două luni de zile, iar acum culege date din 1000 de puncte de pe Terra.

Paul Vartolomei, elev la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” Brașov: ”A fost destul de dificil să și concepem ideea, să venim cu o idee bună, viabilă, care se poate face, dar algoritmul în sine a fost destul de complicat de conceput. A trebuit să ne gândim la o metodă de a recolta datele cu senzorii pe care ni pun la dispoziție.”

Darius Chițu, elev la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” Brașov: ”Aceste date în viitor pe o aplicație mai direct, poate eventual să ne atenționeze asupra magnitudinii până la care noi ne putem permite să poluăm până când nu devine mai dăunător.”

Elevii de la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” au obținut de-a lungul anilor nu mai puțin de șapte mari premii importante. Anul acesta au fost din nou invitați de NASA la Conferința Internațională.

Carmen Tănăsescu, director Colegiul Național ”Andrei Șaguna” Brașov: ”Suntem cel mai premiat liceu din lume. Elevii în mod normal ar trebui să facă prezentări academice care să convingă lumea că cercetarea tinerilor este importantă.”

Echipa şaguniştilor numără 29 de elevi şi patru profesori, iar deplasarea lor în Statele Unite ale Americii presupune o cheltuială de aproximativ 2500 de euro de persoană, bani pe care se străduiesc cu greu să îi strângă.

Ultima oră