s-au scumpit banchetele la sibiu - elevii plătesc între 500 și 1.000 lei pentru petrecerea de la finalul liceului
Sursa foto: Istock

Doar câteva săptămâni îi mai despart pe elevii de clasa a douăsprezecea de festivitate, dar mai ales de mult așteptatul banchet. Tradiția se păstrează și anul acesta, elevii mai multor licee din Sibiu vor avea parte de petrecere de final de an, pregătirile începând deja.

Elevii din clasele terminale de la Colegiul Național„ Gheorghe Lazăr”, Colegiul „Goga” și Colegiul Tehnic Energetic, și nu numai, se vor bucura și anul acesta de banchetul de clasa a douăsprezecea, chiar dacă prețurile au crescut în ultimul an și evenimentele au devenit puțin mai costisitoare.

Banchetele se organizează în funcție de cât sunt dispuși părinții să plătească pentru petrecerea de sfârșit de ani. Costurile implică nu doar meniul la restaurant, ci și muzica, fotograful, ținuta, machiajul și coafura. Toate ajung la o sumă destul de mare, în funcție de „pretențiile” pe care le au adolescenții și poate oscila între 500 lei și 1.000 lei.

Elevii și părinții se orientează, în primul rând, în funcție de meniul de la restaurant. La Sibiu, prețurile diferă de la un restaurant, la altul, în funcție de câte feluri de mâncare se servesc. La restaurantul Mamma Mia un meniu compus din o gustare și un fel de bază costă 140 lei. Acesta poate ajunge și la 160 lei dacă sunt incluse apa și sucurile „la discreție”. În ceea ce privește prăjiturile sau tortul, se cumpără separat de către elevi.

Muzica este al doilea cel mai important lucru pentru o atmosferă memorabilă la banchet. Elevii optează, mai nou, pentru Dj, având prețuri mai accesibile decât formațiile de muzică de petrecere.

„Tariful este de aproximativ 2.000 lei, cu lumini incluse. Majoritatea tinerilor optează pentru dj pentru că și costurile sunt mai ok decât cele ale formaților. Elevii preferă manelele, nu mai ascultă muzică „dance”, chiar dacă vrei să le arăți și alte genuri de muzică, nu sunt interesați”, spune Dj-ul sibian, Călin Florea.

Același tarif îl au și o mare parte dintre fotografii de evenimente din Sibiu, mai exact 2.000 de lei pentru filmarea și fotografierea petrecerii de la sfârșit de an.

Coafura și machiajul, aproape 500 lei

Pentru fete, banchetul este și mai scump. Dacă băieții își cumpără un costum de câteva sute de lei și sunt pregătiți de distracție, fetele trebuie să meargă la coafor și la machiaj, iar prețurile nu sunt deloc mici. O coafură pentru banchet la BE YOU TIFUL Salon costă între 100 și 180 lei, în funcție de preferințele clientelor. Buclele lejere rămân în tendințe și anul acesta.

Din punct de vedere al machiajului, Alina Olariu vine în întâmpinarea elevelor cu machiajul „glam”, pentru a străluci în seara banchetului, și costă 350 lei. „Le spun clientelor mele să nu meargă pe tendințe pentru că sunt multe, important este ca machiajul să le reprezinte. Îmi plac machiajele „glam”, în culori pământii. Machiajul de acest gen funcționează cel mai bine pentru toate trăsăturile”, spune Alina Olariu, make-up artist din Sibiu.

În medie, pentru îmbrăcăminte tinerii cheltuiesc sume cuprinse între 200 lei și pot ajunge la câteva sute, mai ales fetele, unde rochiile au prețuri mai piperate.

Citește și: Costurile unui majorat în Sibiu – „Nu contează banii, părinții plătesc”

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu