Sfaturi de bază pentru mușcăturile de viperă de la salvamontiștii sibieni - „Rucsacurile să fie verificate la plecare, după popas”
Dacă în aceeași perioadă a anului trecut viperele își făcuseră deja apariția la Păltiniș, anul acesta salvamontiștii încă nu au primit sesizări referitoare la reptile pe traseele de drumeție.
Din cauza temperaturilor care se mențin scăzute în comparație cu cele înregistrate la începutul lunii mai de anul trecut, viperele încă nu au apărut la Păltiniș. Cu toate acestea, salvamontiștii spun că este posibil ca de acum încolo viperele să se facă văzute și să arate destul de amorțite. Chiar dacă nu mișcă, salvamontiștii spun că trebuie să fie ocolite.
„În primul rând trebuie să evităm orice contact cu ele, chiar dacă sunt destul de amorțite și nu mișcă. Încercăm să o ocolim, să nu relaționăm cu ea, să evităm zonele unde sunt doar „pâlcuri” de soare într-o pădure, pentru că acolo stau și ele să se încălzească”, spune Dan Popescu, salvator montan Sibiu.
Un alt sfat din partea salvamontiștilor este ca echipamentele și rucsacurile să fie verificate la plecare, după popas, pentru că este posibil să fie încolăcite sub ele.

Sfaturi în cazul mușcăturii de viperă

În cazul unei mușcături de viperă, sfatul salvamontiștilor este să ne îndepărtăm de viperă pentru că prima mușcătură este de atenționare și se numește „mușcătura oarbă”(fără venin) și urmează să atace și a doua oară. ”Apelăm la 112 unde prezentăm locul unde ne aflăm, nu încercăm să aplicăm substanțe, spirt sau orice altceva. Să nu depunem efort, să așteptăm să vină o echipă medicală care să ne preia. Dacă se poate, locul unde a avut loc mușcătura să fie ținut sub nivelul inimii pentru a nu fi o presiune prea mare pe vasele sanguine să faciliteze transportul veninului spre inimă”, spune salvatorul montan.
Nu sunt foarte multe victime care au decedat din cauza mușcăturii de viperă, chiar dacă ele s-au produs în zone cu acces mai dificil al echipajelor de intervenție, după spusele salvamontistului sibian.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică