Utilizatorii de Gmail, Outlook și alte servicii de e-mail au fost plasați în alertă roșie după ce au fost descoperite noi escrocherii periculoase. Specialiștii îi încurajează pe utilizatori să fie atenți ce e-mailuri deschid, ce link-uri accesează sau ce fișiere descarcă pentru că pot fi înșelați de escroci.
Experții în securitate avertizează că atacurile cibernetice sunt în creștere. Echipa de la Avast spune că a existat o creștere semnificativă a amenințărilor online în prima parte a anului, majoritatea vizând victimele prin intermediul conturilor de e-mail, potrivit Mediafax.
Una dintre cele mai înspăimântătoare amenințări noi este un mesaj care pretinde că provine de la firme de încredere precum Microsoft sau Adobe, relatează Mirror.
Aceste mesaje par reale, dar imediat ce atașamentul inclus este deschis, declanșează descărcarea instantanee a unui program malware pe dispozitiv.
Avast spune că a observat bug-uri periculoase, precum Qbot și Raccoon, care folosesc această tehnică de distribuție pentru a fura informații și a observat, de asemenea, un troian bancar numit IcedID, care folosește atașamentele OneNote pentru a fura bani.
„Sfatul meu este să fiți foarte atenți la orice e-mail care vă cere să descărcați fișiere sau să faceți clic pe un link, chiar și la cele care par a fi de la companii de încredere”, a declarat Jakub Kroustek de la Avast.
Avast a constatat, de asemenea, o creștere cu 40% a numărului de atacuri de phishing și smishing față de anul precedent.
Aceste înșelăciuni se folosesc adesea de caracterul urgent al mesajului pentru a încerca să păcălească oamenii să deschidă link-uri și să introducă detalii personale, cum ar fi numele de utilizator și chiar parolele.
Atunci când aceste date ajung pe mâini greșite, infractorii cibernetici dispun de arsenalul necesar pentru a fura cu ușurință identitatea cuiva, ceea ce poate duce la o serie de evenimente de coșmar.
„Dacă credeți că datele dvs. nu au nicio valoare, de ce și-ar petrece escrocii atât de mult timp încercând să vă fure datele? Adevărul este că oricine poate fi afectat și este important să rămâi vigilent și să folosești o protecție adecvată”, a adăugat Kroustek, directorul Avast Malware Research.
Un ultim aspect la care trebuie să fiți atenți sunt escrocheriile cu rambursări și facturi. Acestea au înregistrat o creștere de 26% în Marea Britanie, potrivit Avast. Escrocii folosesc această metodă pentru a trimite facturi false pentru bunuri sau servicii care nu au fost niciodată comandate sau primite.