Guvernul a decis să înghețe salariile bugetarilor și să oprească angajările în sectorul public începând cu data de 15 mai și până la sfârșitul anului, în încercarea de a reduce cheltuielile, având în vedere încasările scăzute la buget din taxe și impozite în primele luni ale anului.
Până atunci, Ministerul Finanțelor ar trebui să prezinte coaliției o analiză care să arate cât ar câștiga statul prin supraimpozitarea veniturilor care depășesc indemnizația președintelui Klaus Iohannis, relatează PRO TV.
Peste un milion de bugetari vor avea salariile înghețate cel puțin până la sfârșitul acestui an, iar angajări se vor mai putea face doar în cazul în care concursul de ocupare a postului este în derulare. Vor fi excepții în domeniul medical și în învățământ, de exemplu.
Cert este că nu vor mai fi acceptate cheltuieli suplimentare în ministere, care s-au angajat deja la un plan de reduceri de 10 miliarde de lei. Sunt tăiate cheltuieli pentru achiziții, mașini, combustibil și deplasări.
Se are în vedere supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui
Pentru că suma de 10 miliarde de lei e doar jumătate din ce și-a propus Guvernul ca economie la bugetul de stat, s-a vorbit și despre supraimpozitarea veniturilor mari – o măsură care ar putea fi luată prin lege.
Deși ideea nu este nouă, coaliția nu a luat încă o decizie. O variantă este supraimpozitarea veniturilor care depășesc de salariul președintelui – adică 25.000 de lei brut, ceea ce înseamnă 14.600 de lei net, iar cota vehiculată este de 16%.
Deși premierul și ministrul Finanțelor au insistat că supraimpozitarea nu se va aplica la privat, ci doar la stat, încă se așteaptă o analiză a finanțelor. Decizia ar putea veni la jumătatea acestei luni.