Doliu național în Serbia - Criminalul de 13 ani și-a pregătit ”atacul” cu o lună înainte - Opt elevi au fost împușcați
foto AP Photo

Trei zile de doliu național, în Serbia, după masacrul ce a avut loc ieri într-o şcoală de elită din Belgrad, unde un elev de 13 ani i-a furat armele tatălui său şi şi-a împuşcat colegii şi profesorii.

În atac au murit un paznic şi opt elevi. Una din victime este fata unui fost jucător de volei din Serbia, antrenor acum în România, la SCM Zalău. Adolescentul şi-ar fi planificat atacul cu o lună înainte. Avea o listă cu potenţiale victime şi o schiţă cu şcoala. Nici măcar nu va răspunde penal pentru faptele sale cumplite, pentru că e prea mic, scrie observatornews.ro

Atacul îngrozitor a avut loc la începutul orelor, puţin înainte de 9 dimineaţa. Adolescentul de 13 ani, elev în clasa a 7-a, intră în școala primară Vladislav Ribnikar din Vraciar, unul dintre cele mai bune cartiere din Belgrad, şi declanşează teroarea. Cu o glugă trasă pe cap, înarmat cu două pistoale şi trei încărcătoare furate de la tatăl său, un cunoscut medic din oraş, se duce glonţ către paznicul şcolii. Îl împuşcă şi intră într-o clasă. Trage în trei colegi şi îi ucide.

Nu se opreşte din cursa mortală. Iese pe cordior, schimbă încărcătorul armei şi intră în laboratorul de istorie. Din uşă ţinteşte profesorul şi colegii. iese din clasa, aruncă arma pe scări şi se duce in curtea şcolii.

Zgomotul asurzitor al gloanţelor este iniţial confundat cu petarde. Când îşi dau seama că sunt focuri de armă, profesorii şi elevii se baricadează în clase. Unul dintre copii a povestit că s-a prefăcut mort, lângă un coleg ucis. Când s-a făcut linişte, a sărit pe geam şi a fugit acasă.

Cu sânge rece, atacatorul sună la poliţie şi anunţă masacrul. Toţi agenţii sârbi pleacă la şcoală. Imediat ajung şi ambulanţele, iar străzile sunt blocate. Zeci de ofiţeri înarmaţi încep o operaţiune contracronometru pentru capturarea atacatorului. Autorităţile pun rapid mâna pe el.

Şeful poliţiei din Belgrad spune că adolescentul şi-a premeditat atacul încă de acum o lună. Poliţiştii i-au găsit o listă cu numele celor pe care îi voia morţi. În rucsac, agenţii i-au găsit şi patru cocktail-uri Molotov. În momentul atacului ar fi fost drogat.

Ultima oră

Comentariul meu