Am inițiat, alături de colegii mei Nelu Tătaru și Nicoleta Pauliuc, Legea care reglementează medicina personalizată în România. Țara noastră se afla pe locul 31 din 33 de ţări europene într-un clasament numit “Indicele European de Medicină Personalizată”. Săptămâna aceasta proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților și a fost trimis la promulgare către Președintele Klaus Iohannis.
În secolul științei, al vitezei și preciziei avem nevoie și de un sistem medical care să ofere tratamente potrivite, la momentul potrivit și de fiecare dată persoanei potrivite.
Medicina trebuie să fie personalizată. Nu mai putem aplica același tratament unor persoane diferite, care au un istoric și un profil medical diferite. Unul și același medicament poate avea efecte diferite pentru persoane diferite, astfel, eliminăm o risipă de bani și timp în lupta pacienților cu boli foarte grave.
Votând această lege ne-am asigurat că fiecare pacient va putea beneficia de un mecanism unic pentru extinderea analizelor şi screening-urilor prin care să se depisteze boli rare. În plus, legea încurajează aplicarea unor tratamente personalizate inclusiv prin introducerea mai rapidă a unor medicamente în schemele de tratament, chiar și a unor medicamente foarte noi.
Toate aceste screening-uri şi analize vor putea fi decontate de CNAS.
Bolnavii nu trebuie să reprezinte doar cifre statistice la care să se raporteze Casele de Sănătate sau vânzările de medicamente. Fiecare analiză și tratament, fiecare medicament trebuie să fie dedicat special nevoilor fiecărui pacient în parte.
Prin această lege oferim o șansă în plus fiecărui român să beneficieze de programe de prevenție, nu doar de tratamente după ce a fost descoperită boala.
Urmează promulgarea, iar apoi Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze normele de aplicare şi să asigure finanţarea.