protest al finanțiștilor în sibiu pe 9 mai: "suntem soluția, nu problema! cârpeala sacului bugetar nu poate fi acceptată"

Finanțiștii se pregătesc pentru o serie de proteste de stradă în mai multe orașe din România, inclusiv Sibiu. Sindicatul Național Finanțe Publice (SindFISC) a anunțat că protestul din Sibiu va avea loc pe 9 mai, la ora 17:00, la Direcția Regională Antifraudă Fiscală.

Într-un comunicat de presă, SindFISC a criticat clasa politică pentru lipsa de aptitudini și incapacitatea de a schimba contractele sociale, subliniind importanța colectării taxelor, impozitelor și contribuțiilor într-o economie. Finanțiștii susțin că sunt „solutia, nu problema”, criticând măsurile anti-finanțiste ale clasei politice și pledând pentru o relație mai corectă cu contribuabilii.

În plus, SindFISC a evidențiat o serie de deficiențe în sistem, printre care finanțarea defectuoasă a activității profesionale, discrepanțele salariale, condițiile de lucru inadecvate și impunerea de obiective instituționale unui personal subdimensionat. De asemenea, sindicatul a cerut elaborarea unui Statut al finanțistului, similar cu cel al altor categorii de funcționari, și o pregătire profesională continuă mai eficientă.

SindFISC a subliniat, de asemenea, că o finanțare corectă a activității finanțiștilor ar putea duce la o creștere a colectării la 37% din PIB. Ei susțin că aceasta ar implica digitalizarea, sisteme de management moderne, respect, susținerea și formarea profesională continuă a finanțiștilor, îmbunătățirea comunicării instituționale cu contribuabilii și salarizarea adecvată în concordanță cu complexitatea muncii și riscurile suplimentare asumate.

SindFISC îndeamnă guvernanții să utilizeze resursele bugetare sustenabile pentru finanțarea corectă, atât a mediului privat cât și bugetar. În acest context, finanțiștii se vor aduna la Direcția Regională Antifraudă Fiscală Sibiu pe 9 mai pentru a-și face auzite revendicările și a milita pentru o abordare mai responsabilă și eficientă în administrarea finanțelor publice.

„Lumea se schimbă cu o viteză uluitoare. Inovația, digitalizarea, abordările holistice modifică substanțial modul nostru de a trăi, învăța, juca. Progresul este generat de sisteme puternice în care indivizii și companiile nu mai sunt tratate ca numere. Apar noi meserii, noi specializări și noi moduri de a genera capitaluri. Relațiile dintre instituții și contributorii la buget devin extrem de colaborative pentru a genera progres și bunăstare. Suntem într-o competiție globală cu o clasă politică lipsită de know how, de aptitudini, incapabili să schimbe contractele sociale.

Rolul colectării taxelor, impozitelor și contribuțiilor într-o economie, este esențial. O națiune puternică se bazează pe bugete substanțiale, sustenabile, pe sisteme economice care să favorizeze dezvoltarea, pe servicii publice măsurabile. O colectare slabă conduce la funcționarea statului în modul de avarie, la mai puțini bani în bănci, la reducerea posibilității de finanțare a celor ce vor să aducă plusvaloare societății în general.

Noi, finanțiștii, am ales o meserie care se practică din convingere, din respect pentru stat și cetățeni. Este o meserie care necesită vocație și formare profesională permanentă, un anumit tip de pregătire, abilități sporite, o anumită predictibilitate și stabilitate.

În contextul în care, România se situează între statele cu cele mai slabe colectări din Europa, 26,6% din PIB, cu un deficit de personal reliefat de raportul, 1 angajat din FISC la aproximativ 100 de contribuabili înregistrați, clasa politică pregătește un set de măsuri anti-finanțiști, menite să șubrezească și mai mult mecanismele bugetare” se transmite în comunicatul SindFISC.

 

Pichetarea sediilor sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din București și din țară, după următorul program:

  1. Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – joi 04.05.2023, orele 13,00
  2. Direcția Regională Antifraudă Fiscală Alexandria – vineri 05.05.2023, orele 14,00
  3. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești – luni 08.05.2023, orele 14,00
  4. Direcția Regională Antifraudă Fiscală Sibiu – marți 09.05.2023, orele 17,00
  5. Direcția Regională Antifraudă Fiscală Deva – miercuri 10.05.2023, orele 17,00
  6. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timisoara – joi 11.05.2023 orele 13,00
  7. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova -luni 15.05.2023 orele 13,00
  8. Direcția Regională Antifraudă Fiscală Constanța, marți 16.05.2023, orele 17,00
  9. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, miercuri 17.05.2023, orele 13,00
  10. Ministerul Finanțelor/Agenția Națională de Administrare Fiscală, joi 18.05.2023, orele 13,00

Ultima oră

Comentariul meu