sibienii care își montează panouri fotovoltaice pe case, scutiți de la plata impozitului pe clădire
foto: arhivă

Consilierii locali au votat, în ședința de la finalul lunii aprilie, un proiect de hotărâre prin care sibienii care își montează panouri fotovoltaice pe case vor fi scutiți, din anul 2024, de la plata impozitului pe clădire. 

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2024 a fost aprobat în ședința de vineri cu un amendament. „Scutirea pe anul 2024 de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate cu destinația de locuințe aflate în destinația persoanelor fizice pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice”, este amendamentul votat favorabil de toți consilierii. 

După vot, consilierul local Ionuț Ghișe a precizat că amendatul a venit din partea consilierilor USR, spunând că sibienii trebuie încurajați să investească în panouri fotovoltaice. „Acest amendament a fost conceput în vederea încurajării producției de energie verde, un deziderat al consilierilor USR, îl considerăm important, ca de altfel și primăria, pentru că l-a avut în vedere. Prin amendament vor fi scutite din 2024, de la plata impozitului pe clădirile noi sau reabilitate, având destinația de locuință, persoanele fizice care execută pe cheltuială proprie, lucrări pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice. Sibienii trebuie încurajați să investească acum în sisteme de panouri fotovoltaice pentru a simți o scădere a cheltuielilor cu energia electrică în iarna viitoare. Mai mult, ei trebuie motivați să devină prosumatori, ca un prim pas către independența energetică. Adoptarea acestei hotărâri reprezintă încă un pas important realizat de municipiul Sibiu în direcția dezvoltării durabile a comunității locale și a promovării investițiilor în tehnologii curate. Sperăm că măsura va avea un impact pozitiv asupra comunității și va încuraja proprietarii de locuințe să investească în soluții eficiente energetic și prietenoase cu mediul”, s spus Ionuț Ghișe, consilier USR. 

„Această scutire se va da în condițiile prevăzute din Codul Fiscal. Noi lucrăm la ora actuală la o procedură ca toată lumea să se bucure de același tratament și propunerea este ok. Bineînțeles, vom veni cu detalii și poate chiar pe decizia de impunere vom preciza toate aceste detalii ca să se evite discuțiile inutile la ghișee și ca omul să știe din start ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de această scutire”, a adăugat primarul Astrid Fodor. 

Ultima oră

Comentariul meu