La poalele munților Făgăraș, pe Valea Sâmbetei, în bătaia soarelui încă timid de aprilie, se scaldă în aceste zile mii de brândușe. Turiști din toate colțurile țării au venit în minivacanța de 1 mai pentru a admira un tablou natural nemaipomenit.
Valea Sâmbetei, situată la aproximativ o oră și jumătate de Sibiu, în județul Brașov, a căpătat, în ultimii ani, o mare popularitate în rândul iubitorilor de natură. În fiecare an, la mijlocul primăverii, turiștii vin în număr mare pentru a admira un peisaj fermecător, unde crestele impunătoare ale Făgărașilor ocrotesc parcă miile de brândușe și viorele recent înflorite.
Imagini care îți taie răsuflarea
Sibienii care vor să admire brândușele de la baza munților Făgăraș mai au doar câteva zile la dispoziție, iar asta fiindcă magia lor dispare în zece zile. Cam atât timp sunt înflorite și acoperă pământul în golul alpin din Valea Sâmbetei.
Accesul către traseul menționat se face extrem de ușor, venind din Sibiu pe drumul național (DN1) până în localitatea Sâmbăta de Jos. De aici, se merge pe un drum județean până în stațiunea balneoclimaterică Sâmbăta de Sus. Imediat, va urma Mănăstirea Sâmbăta, ulterior intrând pe un drum forestier. Cu mașinile se poate urca până la bariera din zona microhidrocentralei, existând locuri unde se poate parca pe marginea drumului.
Traseul poate fi parcurs de oricine, chiar și de copii și vârstnici, fiind o plimbare plăcută și ușoară. Până la Cabana Valea Sâmbetei, de unde pot fi admirate, deopotrivă, brândușele și Fereastra Mare, se poate ajunge în 2,5 – 3 ore. Drumul este marcat cu triunghi roșu, mergând pe o potecă îngustă, noroită și traversată de șuvoaie de apă pe alocuri, continuând prin pădurea de conifere, unde în locurile neatinse de razele soarelui încă mai sunt porțiuni de zăpadă. De aici încep să se vadă din ce în ce mai aproape și crestele înalte ale Făgărașilor. Pe traseu ne vom bucura de imagini impresionante, de culori vii, de copaci falnici, de covoare de mușchi și de cascade.
Odată ajunși în vale ni se arată crestele măiestuoase acoperite cu zăpadă, la baza cărora mii de brândușe îmbrățișează pământul, înfățișând un tablou de primăvară ce îți taie răsuflarea.
De la Cabana Valea Sâmbetei, deschisă pe tot parcursul anului, turiștii pot continua traseul către chilia părintelui Arsenie Boca, aflată la maxim 45 de minute. Până la Fereastra Sâmbetei, aflată la 2.188 de metri, se poate ajunge în 2 ore, potrivit muntii-nostri.ro, unde sunt detaliate traseele turistice și de alpinism pe care se poate ajunge de la cabană.
În minivacanța de 1 mai, pe Valea Sâmbetei, au urcat sute de turiști. O mulțime de tineri, părinți cu copii în brațe și bunici, s-au bucurat de o zi însorită și au admirat peisaje desprinse din basm.