ludovic orban acuză guvernul ciucă de încălcarea legii: 'refuzul de a organiza alegeri este un atac la democrație

Într-o scrisoare deschisă datată 28 aprilie 2023, Ludovic Orban, Președintele Forța Dreptei, a atras atenția prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu privire la nerespectarea de către Guvern a anumitor prevederi legislative. Scrisoarea avertisment, punctează nerespectarea de către Guvern a obligației de a organiza alegeri locale în localitățile unde funcția de primar este vacantă.

„De la învestirea în funcție în noiembrie 2021, guvernul în fruntea căruia vă aflați refuză cu obstinație să respecte legea, încălcând în mod intenționat prevederi legislative imperative”, a scris Orban în scrisoarea sa.

În document, Orban citează articole din Codul administrativ și Legea privind responsabilitatea ministerială, subliniind că „Guvernul, în întregul său, și fiecare dintre membrii acestuia sunt obligați să își îndeplinească mandatul cu respectarea Constituției și a legilor țării”.

57  de primării fără primar

Potrivit lui Orban, Guvernul Ciucă ar fi încălcat aceste prevederi legislative, neorganizând alegeri locale în cele 57 de localități unde funcția de primar este vacantă. Acesta menționează că în aceste localități, termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor a expirat deja.

Scrisoarea acuză Guvernul de a refuza cu obstinație respectarea legii și de a lansa un atac la adresa democrației din România. „Refuzul Guvernului de a organiza alegeri locale parțiale reprezintă un atac grav la adresa democrației din România. Nu există democrație fără alegeri libere! Refuzul unui guvern de a organiza alegeri reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților cetățenilor români”, a afirmat Orban.

Sesizare la Parchet

În final, Orban avertizează că, dacă Guvernul va persista în această atitudine de nesocotire a legii, va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea de către prim-ministru și ceilalți membri ai guvernului a infracțiunilor de abuz în serviciu și de împiedicare a exercitării drepturilor electorale.

„Vă informez că, în cazul în care veți continua să persistați în atitudinea de nesocotire a legii, voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea de către dumneavoastră și de ceilalți membri ai guvernului a infracțiunii de abuz în serviciu și a celei de împiedicare a exercitării drepturilor electorale”, a avertizat Orban.

Orban a subliniat că nici prim-ministrul, nici Guvernul nu sunt mai presus de lege și au obligația să respecte legislația în vigoare. „Nici dumneavoastră nu sunteți mai presus de lege, domnule prim-ministru, și sunteți obligat să respectați legea! Vă pierdeți orice drept de a cere cetățenilor români să respecte legea dacă dumneavoastră, ca membru al Guvernului, o încălcați cu bună știință”, a declarat președintele Forța Dreptei.

Acesta a subliniat că refuzul Guvernului de a organiza alegeri ar putea avea consecințe grave pentru democrația din România, afirmand că: „cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”. Sunt îndreptățit și eu să spun că guvernul care astăzi refuză să facă alegeri locale parțiale, mâine va refuza să facă alegeri locale generale sau alegeri parlamentare.”

În final, Orban cere prim-ministrului să emită Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru cele 57 de localități rămase fără primar, considerând aceasta ca ultimul demers în încercarea de a determina Guvernul să respecte legislația.

Aceasta este ultima dintr-o serie de confruntări între liderul Forța Dreptei și Guvernul condus de Nicolae-Ionel Ciucă, pe măsură ce tensiunile politice continuă să crească în România. Până în prezent, Guvernul nu a oferit un răspuns public la scrisoarea deschisă a lui Orban.

Ultima oră

Comentariul meu