Se schimbă modul de susținere al examenului pentru permisul de conducere - Ce prevede noul proiect

Propunerea legislativă care permite absolvenților școlilor de șoferi să susțină examenul auto în orice locație doresc a fost aprobată.

Această propunere a fost depusă în Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților pentru a rezolva problema timpilor de așteptare între proba teoretică și cea practică, care au devenit mult prea mari în unele județe, notează InfoActual.

Pericole în trafic

Deputatul PNL precizează în postarea sa că, din păcate, Guvernul a precizat că siguranța rutieră poate fi compromisă, întrucât elevii care urmează cursurile școlii rutiere ar putea să nu cunoască suficient de bine locația în care ar urma să susțină examenul, în cazul în care aleg să facă acest lucru în alt județ.

„Este o măsură pe care eu o salut, deoarece, în unele județe ale României timpii de așteptare între proba teoretică (sala) şi cea practică au ajuns să fie ridicol de mari, câteva luni! În unele județe cursanții riscă să le expire școala de șoferi înainte de a mai putea face încă o încercare sau două pentru a obține permisul!”, spune parlamentarul liberal.

George Ivașcu subliniază, însă, că situația dificilă nu este deloc nouă. „Trebuie să o recunoaștem, nu ar fi trebuit să ajungem în situația de a reglementa în Parlamentul României ca urmare a deficiențelor apărute în urma problemelor de personal şi de organizare ale Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Însă lucrurile au degenerat atât de mult în privința distanței de timp din unele locuri între susținerea examenului de legislație şi a probei practice, încât astăzi a da posibilitatea doritorilor să acceseze examenul de traseu într-o altă localitate pare singura soluție pentru a debloca situația”.

Reprezintă sau nu elevii o amenințare?

Potrivit știripesurse.ro, deputatul liberal consideră că afirmațiile făcute de Guvern, potrivit cărora siguranța școlii rutiere ar putea fi pusă în pericol, sunt nefondate.

„Totodată, consider că la nivelul fiecărei structuri teritoriale examinatorii au aceleași competențe şi se bazează pe același barem obiectiv atunci când analizează prestația unui elev. Dacă nu ar fi așa, atunci intrăm într-o altă problemă de organizare a examenelor auto… Repet, dacă totul ar fi fost în regulă în curtea Direcțiilor de Permise, nu am fi ajuns în Parlament cu o asemenea speță, susținută de un grup larg de parlamentari ai mai multor partide”, mai spune Şişcu.

În prezent, examenul pentru obținerea permisului de conducere se desfășoară doar după ce a fost făcută și promovată proba teoretică. După promovarea examenului teoretic, un calculator poate organiza automat examenul „pe traseu” sau „în oraș”, selectând data cea mai practică dintre cele trei opțiuni. Alternativ, această programare poate fi programată la ghișeul „Programare pentru traseu” al birourilor DRPCIV.

Ultima oră

Comentariul meu