tensiuni înainte de derbiul inter - acs mediaș, din cauza ajf sibiu - se menține criteriul golurilor mai multe marcate în deplasare

AJF Sibiu este în mare încurcătură, după ce nu și-a actualizat Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice cu noile norme adoptate de Federația Română. Pentru că nu eliminat din ROAF criteriul golurilor mai multe marcate de o echipă în deplasare în jocurile directe, Inter Sibiu și ACS Mediaș pot ajunge la comisiile Federației Române de Fotbal.

Concret, în vara anului 2021, UEFA a eliminat complet regula golurilor mai multe din deplasare, iar Federația Română a aplicat imediat noua directivă.  ”Aprobă cu unanimitate de voturi abrogarea criteriului de departajare privind numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe”  a fost decizia FRF din 27 iunie 2021.

Situația naște tensiuni înainte de derby-ul Ligii 4, Inter Sibiu – ACS Mediaș, programat sâmbătă, de la ora 14.00, pe Stadionul Obor. Asta deoarece, dacă Inter câștigă derbyul la un gol diferență, după ce a pierdut în tur, scor 1-2, se ajunge la al patrulea criteriu de departajare din ROAF-ul Asociației Județene, anume al golurilor mai multe marcate în deplasare. Criteriul fusese însă eliminat de Federației în urmă cu doi ani, iar Inter Sibiu a pus mare accent în acest an pe golaveraj, oficialii clubului știind că este următorul criteriu dacă este egalitate generală de puncte și de golaveraj la meciurile directe cu Mediaș.

Astfel, în Regulamentul AJF Sibiu postat pe siteul oficial, pentru sezonul 2022-2023, regula respectivă nu a fost eliminată și nu se mai poate face  acum, în timpul competiției. Articolul 27, punctul 3 din cadrul ROAF al AJF Sibiu menționează clar cum se face departajarea echipelor:

”Articolul 27 – Clasamente

  • 1)Ierarhia valorică a echipelor participante în sistem campionat sau alte sisteme competiționale se stabileşte prin cumularea punctelor pe toată durata desfăşurării competiţiei. La competițiile organizate în sistem play-off/play-out, calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular. La terminarea fazelor play-off/play-out, ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat.

2)Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a acumulat cel mai mare număr de puncte, este clasată pe primul loc în campionatul respectiv sau al seriei, dacă sunt mai multe serii. La competițiile organizate în sistem play-off/play-out, câștigătoarea campionatului este echipa care a acumulat cel mai mare număr de puncte la terminarea play-off-ului.

3)Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

  1. a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
  2. b) golaverajul mai bun în jocurile directe;
  3. c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
  4. d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;
  5. e) golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat);
  6. f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat.

4 În cazul în care trei sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, se va întocmi clasamentul acestora pe baza criteriilor arătate la lit. a) – f) de la alin. precedent.

5 Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj când este necesar să se stabilească câştigătoarea competiţiei respective, promovarea sau retrogradarea” este înscris în ROAF-ul AJF Sibiu.

Pusă în încurcătură de situația confuză, generată tot de ea,  conducerea AJF Sibiu merge pe ROAF-ul său, publicat pe site. AJF Sibiu se agață de faptul că în ROAF-ul Federației, la articolul 34, punctul 2 se stipulează că ”Campionatul Ligii a 4-a se organizează de AJF pe baza propriului Regulament de organizare a activității fotbalistice, adoptat și aprobat prin decizia Comitetului Executiv al AJF, ce va fi alcătuit pe baza prezentului regulament”. Astfel, AJF merge cum a început sezonul, continuând cu regula golurilor în deplasare la jocurile directe, pentru a nu mai schimba ceva în timpul competiției.

AJF Sibiu: ”Criteriile de departajare sunt ale ROAF AJF Sibiu”

Insituția condusă de Ioan Duma a postat joi un comunicat, în care anunță că va merge pe criteriile cu care s-a început acest sezon și care includ și departajarea cu golurile mai multe marcate în deplasare la meciurile directe.

”Având în vedere posibilitatea ca la finalul competiției județene, liga a IV-a, să existe egalitate de puncte între 2 echipe, precizăm următoarele reglementari care se vor aplica:

În conformitate cu Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice al FRF, art. 34 – Campionate județene, alin. (2), campionatul Ligii a IV-a se organizează de AJF pe baza propriului regulament de organizare a activității fotbalistice, adoptat și aprobat prin decizia Comitetului Executiv al AJF, alcătuit pe baza ROAF al FRF.

În consecință, pentru situația în care la finalul campionatului 2 sau mai multe echipe se vor afla la egalitate de puncte, criterii de departajare sunt cele din ROAF AJF Sibiu (document postat pe site), art. 27, alin. (3)” se arată în comunicatul postat de AJF Sibiu.

Ionuț Buzean: ”Nu se mai poate schimba regulamentul în dimineața jocului”

Șeful clubului ACS Mediaș, Ionuț Buzean crede că s-a creat o presiune mare pe acest subiect, al departajării cu goluirile în deplasare la jocurile directe și speră să nu se ajungă la el. ”Pe siteul FRF, din ce am citit, au dreptul să își organizeze fiecare AJF competiția și reglementările. Nu cred că cineva s-a gândit la startul sezonului că totul se va reglementa în urma acestui criteriu de departajare. Dacă ar da acum o decizie AJF, să se elimine acel criteriu, ar fi o mare nedreptate. Eu sunt convins că de la început, nimeni nu s-a gândit la așa ceva. E multă presiune pe acest meci, cine este mai bună să meargă la baraj și să și promoveze, iar cealaltă să promoveze la anul. Se face o presiune inutilă. Sper să nu se ajungă la departajare prin acest criteriu, dar nu se mai poate schimba regulamentul în dimineața jocului.  Suntem conduși de AJF și administrați de ei” a spus Ionuț Buzean.

tensiuni înainte de derbiul inter - acs mediaș, din cauza ajf sibiu - se menține criteriul golurilor mai multe marcate în deplasare

Călin Moldovan: ”Să dea scris că batem noi cu 3-2 și semnez”

Antrenorul echipei Inter Sibiu, Călin Moldovan spune că nu există nicio speță și AJF Sibiu trebuie să alinieze regulamentele fotbalului la legile FRF. ”Nu există nicio discuție, sunt aceleași reguli peste tot. Regula golurilor în deplasare s-a eliminat de doi ani, AJF Sibiu nu poate avea alte reguli. Să dea scris că batem noi cu 3-2 sau 4-3 și eu semnez mâine! Chiar dacă AJF nu actualizat siteul, putem contesta la comisiile Federației, unde avem câștig de cauză fără probleme. Sunt fumigene, pe noi ne interesează sâmbătă doar victoria” a spus Călin Moldovan.

tensiuni înainte de derbiul inter - acs mediaș, din cauza ajf sibiu - se menține criteriul golurilor mai multe marcate în deplasare

 

Ultima oră

Comentariul meu