studenții români, marii câștigători la un concurs internațional în inginerie seismică - au fost premiați la san francisco
Sursă foto: Euronews

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca de la inginerie civilă, arhitectură și urbanism, au reușit să construiască o machetă cu 19 etaje, care a rezistat unor cutremure simulate. Cei 12 tineri au fost premiați la San Francisco.

”Noi, în inginerie structurală, mergem pe accelerație gravitațională. Adică, cât din accelerația gravitațională acționează asupra structurii. Să vă gândiți, cutremurul care a fost amplasat asupra clădirii noastre este de 6 ori mai puternic decât a fost accelerația cutremurului din Vrancea 1977,” a explicat Ovidiu Prodan, profesor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, relatează Euronews.

Modelul poate fi aplicat oricărei structuri

Pe lângă rezistența structurii, juriul a luat în calcul și aspectele arhitecturale și structurale.

”Pentru o forță laterală, cum este cutremurul, sunt foarte importante acele contravântuiri pe care noi le-am pus pe machetă. Am pus un număr foarte, foarte mare de contravântuiri și, cum ni s-a cerut în ședință să facem cele două clădiri unite de trei – patru poduri, noi ne-am gândit să facem acele poduri încorporate în clădire pentru a impune clădirii să se miște împreună, să nu se miște separat cele două turnuri,” a explicat Diandra Melinda Jula, studentă.

”Modelele noastre structurale se pot aplica oricărei structuri, oricărei. case. Principiile de bază, principiile seismicii, le putem aplica, de asemenea,” a spus Răzvan Sebastian Mureșan, student.

În ultimii 10 ani, echipele Universității Tehnice din Cluj-Napoca au câștigat acest concurs de șase ori, iar în alte două ediții au încheiat pe locul al treilea.

Ultima oră

Comentariul meu