scandal înaintea derbyului inter sibiu - acs mediaș - ajf sibiu nu a abrogat regula golurilor marcate în deplasare

Cu trei zile înaintea marelui derby al Ligii a IV-a, Inter Sibiu – ACS Mediaș, cele două echipe nu sunt încă sigure care sunt criteriile de departajare în caz de egalitate de puncte și golaveraj în jocurile directe.

ACS Mediaș are trei puncte avans, având avantajul victoriei din tur, scor 2-1. Pentru echipa medieșeană este clar că un egal sau o remiză o duce la barajul de promovare în Liga 3. În schimb, pentru Inter Sibiu, un succes la minim două goluri diferență o trimite direct peste adversară, având avantajul jocurilor directe, primul criteriu în cazul egalității de puncte.

Regula golurilor în deplasare, abrogată de FRF în 2021

Ce se întâmplă însă în cazul destul de  probabil în care câștigă Inter Sibiu la o diferență de un gol, iar cele două echipe ar fi la egalitate și la puncte și la golaverajul direct? Reporterul ”Ora de Sibiu” a sesizat anomalia, după ce, discutând cu oficialii ambelor cluburi, a văzut că opiniile sunt diferite. Inter Sibiu știa că, dacă câștigă la un gol, are golaveraj general mai bun, cei de la Mediaș considerau că în cazul în care pierd la un gol, contează câte reușite au în deplasare sâmbătă!

UEFA a anulat regula golurilor mai multe marcate în deplasare din 2021 și imediat, Federația Română s-a aliniat și ea noilor regulamente și a eliminat această departajare, prin hotărâre de Comitet Executiv. ”Aprobă cu unanimitate de voturi abrogarea criteriului de departajare privind numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe”  a fost decizia CE din 27 iunie 2021.

AJF-urile din țară aveau obligația să se alinieze la normele FRF în privința regulamentelor, însă instituția condusă de Ioan Duma nu a făcut-o! Șeful AJF Sibiu susține că golurile mai multe marcate în deplasare contează în continuare, conform ROAF-ului AJF Sibiu, are se găsește pe siteul oficial. Regulamentul pentru sezonul în curs poate fi accesat la următorul link: https://www.frf-ajf.ro/sibiu/pagini/regulamente-596.html.

Articolul 27 din cadrul ROAF al AJF Sibiu este următorul:

”Articolul 27 – Clasamente

  • 1)Ierarhia valorică a echipelor participante în sistem campionat sau alte sisteme competiționale se stabileşte prin cumularea punctelor pe toată durata desfăşurării competiţiei. La competițiile organizate în sistem play-off/play-out, calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular. La terminarea fazelor play-off/play-out, ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat.

2)Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a acumulat cel mai mare număr de puncte, este clasată pe primul loc în campionatul respectiv sau al seriei, dacă sunt mai multe serii. La competițiile organizate în sistem play-off/play-out, câștigătoarea campionatului este echipa care a acumulat cel mai mare număr de puncte la terminarea play-off-ului.

3)Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

  1. a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
  2. b) golaverajul mai bun în jocurile directe;
  3. c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
  4. d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;
  5. e) golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat);
  6. f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat.

4 În cazul în care trei sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, se va întocmi clasamentul acestora pe baza criteriilor arătate la lit. a) – f) de la alin. precedent.

5 Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj când este necesar să se stabilească câştigătoarea competiţiei respective,, promovarea sau retrogradarea .

6 În clasamentele intermediare, departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte se face pe baza golaverajului general şi, respectiv, a numărului mai mare de goluri marcate.

7 Clasamentele finale ale competiţiilor oficiale organizate de AJF Sibiu  vor fi făcute publice după aprobarea acestora de Comitetul Executiv al AJF Sibiu”

Teodor Birț: ”O prostie imensă!”

Convinsă că AJF Sibiu și-a aliniat regulamentul la normele Federației, Inter Sibiu a pus accent în acest retur inclusiv pe golaveraj și a câștigat cu 27-0 cu Orășenesc Copșa Mică. Oficialii clubului sibian au fost însă uluiți să afle de la ”Ora de Sibiu” că AJF Sibiu a menținut vechile reguli de departajare. ”Asta sunt fumigene, regulamentul FRF este foarte clar, regula golurilor în deplasare a fost demult anulată. Refuz să cred că AJF Sibiu poate avea alt regulament în privința criteriilor de departajare, nu există așa ceva” a spus stupefiat antrenorul Interului, Călin Moldovan.

scandal înaintea derbyului inter sibiu - acs mediaș - ajf sibiu nu a abrogat regula golurilor marcate în deplasare

”Se poate ajunge la procese, este o prostie imensă. Nu este normal să aplici un regulament care nu mai are o bază juridică, într-un proces civil câștigi. Noi tot anul am încercat să dăm cât mai multe goluri, știind că departajarea se face la golaveraj general, acum aflăm că le-am dat degeaba. Așteptăm să discutăm și la Federație, important este să știm înainte de meci ce avem de făcut” spune și Teodor Birț, președintele de la AJF Sibiu. Oficialii clubului au cerut lămuriri inclusiv la Federație și așteaptă un răspuns.

În schimb, cei de la ACS Mediaș sunt convinși că regula golurilor mai multe marcate în deplasare contează în continuare. ”Ne-am uitat pe ROAF la AJF, regula golurilor în deplasare este al treilea criteriu. Dacă pierdem cu 0-1 suntem dezavantajați, dacă pierdem cu 2-3 suntem avantajați” a spus președintele de la ACS Mediaș, Ionuț Buzean.

scandal înaintea derbyului inter sibiu - acs mediaș - ajf sibiu nu a abrogat regula golurilor marcate în deplasare

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu