cum va arăta noul centru de tratare și pregătire a deșeurilor de la șura mică - se va extinde cel vechi

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu își dorește să îmbunătățească infrastructura gestionării deșeurilor și calitatea mediului din județul Sibiu. Pentru realizarea acestui proiect se vor face mai multe investiții, printre care și construirea unui Centru de tratare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială, în comuna Șura Mică. 

„La Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a fost depus în vederea avizării un proiect de investiții sub titulatura “Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sibiu”, dezvoltat și implementat de Consiliul Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu, care prevede investiții pentru modernizarea și extinderea actualului sistem de management al deșeurilor, în corelare cu prevederile PJGD Sibiu. În acest sens, APM Sibiu a emis Acordul de mediu nr. SB 07 din 27.12.2022” a transmis Ciprian Simulescu,Director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

Obiectiv general al proiectului propune îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor și implicit a calității mediului în județul Sibiu prin extinderea colectării separate și crearea unor capacități moderne de tratare a deșeurilor, în vederea îndeplinirii obiectivelor legate de creșterea ponderii deșeurilor reciclate/valorificate, din totalul cantității de deşeuri colectate și reducerea cantității de deșeuri depozitate.

Nou centru la Șura Mică

Principalele investiții propuse în cadrul proiectului sunt: construirea unui Centru de tratare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială, în comuna Șura Mică pe amplasamentul actualei stații de sortare-compostare, prin extinderea acesteia; modernizarea stației de transfer deșeuri (ST) și construirea unui nou Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV) în localitatea Avrig, construirea unei stații de transfer deșeuri (ST) și a unui Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar în localitatea Agnita și construirea a trei Centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV) pe raza UAT Sibiu, UAT Mediaș și UAT Cisnădie.

cum va arăta noul centru de tratare și pregătire a deșeurilor de la șura mică - se va extinde cel vechi

Durata estimată de execuţie a obiectivului de investiţii este de 30 luni, iar valoarea totală e investiției este de 107.663.790 euro, inclusiv TVA. Sursa de finanțare o reprezintă fondurile nerambursabile UE.

cum va arăta noul centru de tratare și pregătire a deșeurilor de la șura mică - se va extinde cel vechi

Sistemul de garanție-returnare, valabil din noiembrie

Un alt proiect care va ajuta la îmbunătățească infrastructura gestionării deșeurilor, constă în implementarea sistemului de garanție -returnare (SGR). Acesta urmează să fie valabil începând cu luna noiembrie și presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni până la supermarketuri. SGR se referă la ambalaje primare din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l. și 3 l. inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi băuturi spirtoase.

cum va arăta noul centru de tratare și pregătire a deșeurilor de la șura mică - se va extinde cel vechi

Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem ReturRo. SC RetuRo Sistem Garanție Returnare SA este o entitate în care se regăsesc reprezentanții producătorilor, ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.

 

Ultima oră

Comentariul meu