controale dsp și dsvsa în tot sibiul - au fost închise două magazine pentru mizerie și prezența șoarecilor și au dat zeci de amenzi
Sursă foto: PortalSM

În perioada sărbătorilor pascale, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu au organizat zeci de controale în magazine, piețe, hoteluri și la Târgul de Paște. În urma acestor au fost aplicate 16 amenzi și aproape 50 de avertizări. 

„În conformitate cu Ordinul emis de către Instituția Prefectului nr.138/14.03.2023 privind constituirea Comisiei mixte de control având ca obiectiv verificarea spațiilor temporare de sacrificare a mieilor, a modului de producere, depozitare, transport și comercializare a cărnii de miel, precum și a altor produse alimentare de origine animală sau non-animală specifice Sărbătorilor Pascale, în unitățile de alimentație publică și piețele agroalimentare din județul Sibiu, Serviciul Control în Sănătate Publică a efectuat un număr de 64 de controale și 2 recontroale. S-au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale din care 36 avertismente și 9 amenzi în cuantum total de 10800 lei” a transmis reprezentanții DSP Sibiu.

În urma controalelor s-au aplicat 45 sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile HG nr. 857/2011, astfel: 36 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 10800 lei. Problemele întâlnite au fost: lipsa ritmicității efectuării controlului medical periodic al personalului care lucrează în sectorul alimentar, neefectuarea cursurilor de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă pentru tot personalul angajat în unitate, neutilizarea echipamentului de lucru, lipsa ritmicității efectuării operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, cantitate insuficientă sau lipsa produselor biocide și nerespectarea circuitului funcțional al lenjeriei hoteliere.

„În urma acțiunilor, DSVSA Sibiu a aplicat sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, și OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, actualizată, astfel: 7 amenzi in valoare de 103.500 lei, 12 avertismente și au fost emise două Ordonanțe de suspendare a activității” au transmis reprezentanții DSVSA Sibiu.

Cele două ordine de suspendare a activității au fost emise pentru igiena necorespunzătoare (bloc alimentar și anexe) și pentru prezența dăunătorilor in blocul alimentar. Principalele neconformități pentru care s-au aplicat sancțiuni, au fost: igiena, depozitarea, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, ingrediente/ materii prime, după caz.

Ultima oră

Comentariul meu