Aeroportul din Sibiu, dotat cu un sistem de supraveghere modern - Camere termice care vor detecta persoanele pe o distanță de 120 metri

Sistemul de supraveghere video de la Aeroportul Internațional Sibiu va fi modernizat pentru a detecta mai bine intruziunile în perimetrul acestuia. Vor fi schimbate echipamentele centrale, va fi reabilitată infrastructura de cablare și recondiționat gardul perimetral. Pe lângă acestea, sistemul de supraveghere video existent va fi înlocuit cu unul performant pentru a reda o imagine mai bună asupra întregului perimetru. 

Aeroportul din Sibiu a scos la licitație achiziționarea componentelor necesare pentru modernizarea sistemului de supraveghere și de detecție perimetrală. Sistemul va urma să supraveghere mai multe zone, precum: perimetrul aeroportului, inclusiv detecția împotriva intruziunii neautorizate, zonele de decolare și aterizare a aeronavelor, toate locurile de parcare a aeronavelor, ansamblul incintei aeroportului, zona remizei PSI, parcarea publică și zona de staționare a taxi-urilor și punctul de control acces PCA. 

„Sistemul de supraveghere și detecție perimetrală modernizat urmărește asigurarea unei performanțe îmbunătățite în ceea ce privește detecția intruziunilor în perimetrul Aeroportului, evaluarea alarmelor, supravegherea zonelor importante din zone interioare perimetrului”, se arată în caietul de sarcini. 

Pentru ca noul sistem să fie funcțional va fi nevoie de un sistem central capabil să concentreze și să gestioneze toate sistemele ce urmează să fie instalate în teren. Astfel, vor fi instalate noi servere pentru sistemul de management video, înregistratoare video de rețea, servere de monitorizarea tehnică a sistemului, server de timp cu receptor GPS. Gardul perimetral va fi recondiționat. „Pentru aceasta, se va înlocui plasa de sârmă actuală cu panouri din plasă bordurată cu înălțimea de 2 metri, instalate pe stâlpii de gard existenți. Se vor vopsi stâlpii de gard existenți înainte de instalarea noilor panouri. În partea superioară, se va instala un rulou de sârmă cu lame pentru a asigura descurajarea și întârzierea eventualilor intruși”, se arată în caietul de sarcini. 

Pentru modernizarea sistemului de supraveghere și detecție perimetrală, urmează a se folosi infrastructura existență. Astfel, este necesară eliberarea tubulaturi existente, utilizată pentru alimentare și comunicații. Administrația Aeroportului estimează că va fi necesară înlocuirea a circa 20% din tubulatura și căminele existente. 

Pentru asigurarea supravegherii video a perimetrului, se vor monta pe stâlpii existenți camere termice, cu funcții de analiză video bazată pe calificare de obiecte, capabile să asigure detecția persoanelor pe o distanță de până la 120 de metri, astfel încât să permită realizarea unei acoperiri complete a perimetrului în condițiile spațierii camerelor la până la 100 metri, cu acoperirea zonei moarte a camerei următoare. Camerele termice fixe vor avea o rezoluție de minim 504×512 pixeli. 

Vor fi reabilitate inclusiv porțile de acces în perimetru. Cele vechi vor fi înlocuite cu unele culisante cu automatizare și acționare electrică. Acestea vor putea fi comandate din dispecerat numai cu autorizare specială, prin utilizarea unei parole de acces. Pentru a evita pătrunderea în perimetru a persoanelor autorizare, pentru a nu sări gardul sau pentru a-l tăia, administrația aeroportului vrea să instaleze pe gard un detector bazat pe fibră optică. 

Parcarea de la aeroport și zona de taxi vor fi monitorizate video. Sistemul actual va fi suplimentat cu două sisteme panoramice de înaltă rezoluție și cu 10 camere fixe. 

Valoarea totală estimată a investiției este 40.005.587 lei.

Ultima oră

Comentariul meu