Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română s-a încheiat, iar Sibiul poate să fie încă odată mândru. Elevii sibieni au obținut numeroase premii la etapa națională, inclusiv un premiu special acordat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
La Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru gimnaziu, care s-a desfășurat la Arad în perioada 10-13 aprilie 2023, cei patru elevi care au reprezentat județul Sibiu sunt de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Toți au obținut distincții: la clasa a V-a, eleva Suciu Eliza-Maria a obținut Mențiune, la clasa a VI-a, eleva Țimonea Mădălina a obținut Mențiune, la clasa a VII-a, elevul Băilă Cristian-Andrei a fost distins cu premiul special, iar la clasa a VIII-a, eleva Ciobănuc Alexia a obținut Mențiune.
La etapa de la liceu, care a avut loc la Sibiu în perioada 19-22 aprilie, eleva Miruna Dospinescu din clasa a X-a a obținut Premiul al II-lea și Premiul special acordat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru coerența discursului argumentativ și bogăția achizițiilor culturale. La Olimpiada Naționala de Lingvistică, desfășurată la București, a participat elevul Giurca Tudor, din clasa a VI-a.
Pregătirea pentru olimpiadă nu a fost ușoară
Elevii sibieni s-au pregătit intens pentru această competiție, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Fiecare în parte a acordat un timp suplimentar pentru pregătire, în care au rezolvat exerciții sau au citit. „A fost destul de greu, având în vedere că nu am mai participat niciodată la o Olimpiadă Națională. Anul acesta a fost prima dată pentru mine, dar cu sprijinul profesoarei am reușit ca în fiecare zi să rezolv exercițiile propuse și să citesc cât mai mult” ne-a spus Mădălina Țimonea.
„A fost mai greu decât anul trecut să mă pregătesc pentru Olimpiadă. Anul trecut a fost mai mult ca o distracție, anul acesta am avut mult de stat acasă și destul de mult de lucru” ne-a spus Andrei Băilă.
Premiul reprezintă o primă reușită pentru ei
Pentru mulți elevi a fost prima participare la Olimpiada Națională, iar emoțiile au fost și ele prezente. Obținerea acestui premiu a însemnat nu doar o reușită, ci și o motivație pentru a mai participa la astfel de competiții. „Acest premiu reprezintă o realizare importantă care mă motivează să particip la mai multe olimpiade în viitor. Sper că o să reușesc să mă descurc mai bine și în anii viitori” ne-a spus Tudor Giurca.
„Eu în fiecare zi îmi repet la română, atunci când îmi fac temele, când citesc diverse cărți, când compun texte narative, poezii, scenete. Acest premiu înseamnă o realizare pe care nu o voi uita niciodată, care m-a ajutat să am și o experiență minunată cu lotul meu și aș vrea să se mai repete, să obțin poate premii și mai bune. Sunt mândră, gândindu-ne că este prima oară când particip la o Olimpiadă Națională” ne-a spus Maria Suciu.
Pasiunea pentru literatură, cheia de a ieși din monotonie
Fiecare elev are propria poveste legată de literatură. Unii au început această pasiune încă din clasa pregătitoare, alții au descoperit-o mai târziu printre rafturile familiei. Elevii sibieni văd literatura ca pe o „armă” împotriva banalității, a vieții cotidiene sau ca pe o scăpare din monotonie.
Miruna Dospinescu, eleva care a obținut locul II pe țară, ne-a povestit despre momentul în care drumul ei și cel al lecturii s-au unit. „Pasiunea pentru literatură cred că a început când eram în clasa a III-a. Eram în vizită la niște prieteni de familie și eu o stresam pe mama foarte tare. Mă plictiseam, afară ploua și la un moment dat nu a mai suportat, a prins o carte și mi-a dat-o. Era Mary Poppins și cred că de acolo a început totul pentru că știu că m-a afectat foarte mult, m-a atins” ne-a povestit Miruna.
Alexia este o mare iubitoare a literaturii, dar la fel de mult iubește și să scrie. „Am această pasiune pentru că mama mea mi-a citit de când eram mică și încet, încet, când am început și eu să citesc singură, am realizat că în cărți îmi găsesc liniștea interioară, îmi găsesc o stare de bine care mă ajută de foarte multe ori când întâmpin diferite greutăți în viață. Acum pur și simplu îmi place să scriu pentru că mă simt într-un fel puternică, simt că dețin control asupra unui întreg Univers” ne-a spus Alexia Ciobănuc.
Profesorii le-au fost alături la fiecare pas
Cei șase elevi au fost coordonați și îndrumați de Daniela Lorinczi, Anamaria Coroian, Marcela Ciobănuc și Ana Maria Bedreagă. Profesoarele le-au fost alături și i-au sprijinit la fiecare pas. „Ne bucurăm foarte mult de rezultatele obținute de elevii noștri la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română. Este o performanță deosebită, de aceea îi felicităm din toată inima pentru reușita și ambiția lor. Acești elevi s-au remarcat și la alte concursuri de profil desfășurate la nivel județean și național, unde au obținut premii . Sunt deosebiți și merită laudele noastre. Îi felicităm de asemenea, pe colegii noștri profesori care s-au ocupat de pregătirea lor cu multă pasiune și dăruire. Și nu în ultimul rând aducem mulțumiri și părinților acestor copii, care au fost alături de ei și care i-au susținut” a declarat conducerea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Ultima Olimpiadă de Limba și Literatura Română este OLAV (OLIMPIADA DE LECTURĂ CA ABILITATE DE VIAȚĂ) care se va desfășura săptămâna viitoare. Vor reprezenta Sibiul la nivel gimnazial, elevii Giurca Tudor (prof. coordonator Anamaria Coroian) și Ciobanuc Alexia (prof. coordonator Marcela Ciobanuc), de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu. Tot săptămâna viitoare va avea loc Concursul Național „Ionel Teodoreanu” de la Iași, la care s-a calificat eleva Frățilă Sara-Alexandra, din clasa a VII-a (prof. Maria-Daniela Pănăzan Lorinczi).