Localnici terorizați de urși la Porumbacu de Sus. Intră în gospodării și omoară animalele - Primar: „Au venit pe strada principală”
foto: arhivă

Porumbacu de Sus este unul dintre satele sibiene unde, în ultimele luni, urșii au făcut ravagii. Animalele sălbatice au ajuns în gospodăriile oamenilor și au produs pagube însemnate. Cea mai recentă „vizită” a unui urs a avut loc în noaptea de duminică spre luni, când autoritățile au stat până în zorii zilei să îl alunge. Zona este în continuare sub supravegherea fondului de vănătoare pentru a evita o potențială tragedie. 

Urșii se plimbă prin sat 

Un urs a apărut, în noaptea de duminică spre luni, în satul Porumbacu de Sus din județul Sibiu. ISU Sibiu a emis un mesaj RO-ALERT astfel încât localnicii să nu părăsească locuințele, timp în care autoritățile, jandarmi, vânători și primarul Georgeta Poșa au format echipe de supraveghere și au patrulat în zonă o noapte întreagă. Nici urmă de urs însă. Animalul nu a mai fost zărit nicăieri, astfel că cel mai probabil s-a retras în pădure, fiind speriat de zgomote.  

„De la ora 02:00 până la ora 05:30 azi dimineață am fost pe teren. M-am alăturat echipelor de supraveghere și am patrulat. Cu toate acestea, deși prezența ursului a fost semnalată în sat, el nu și-a mai făcut apariția. Se pare că nu a fost unul singur, ci este vorba despre două exemplare, venite din părți diferite. Nu a reușit să intre în gospodării de această dată, dar a mers paralel cu strada Principală. Pagube nu au fost, însă panică între oameni există. Acolo este o zonă de case, o zonă populată”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Georgeta Poșa, primarul comunei Porumbacu de Jos. 

Animale ucise și oameni atacați

Dacă de această dată ursul nu a atacat, săptămâna trecută situația a stat diferit. În noaptea zilei de miercuri, un exemplar a intrat într-o gospodărie și, după ce a distrus câteva silozuri cu porumb, a intrat într-un grajd, acolo unde a ucis trei porci. „Suntem 90% siguri că este același exemplar care a intrat miercurea trecută într-o gospodărie și a mâncat mai multe animale”, a adăugat primarul. 

Pe lângă pagubele materiale și animalele ucise, urșii au atacat în trecut și localnici. Un bărbatul a fost mușcat de picioare în toamna anului trecut. (DETALII AICI) 

În ultimii doi ani, au fost înregistrate în comună 14 atacuri ale urșilor asupra animalelor din ferme și gospodării. Deși oamenii au primit despăgubiri, aceștia se tem pentru viețile lor, deoarece pericolul nu a fost înlăturat. 

Primar: „Nu o să mai putem face față”

Zona este în continuare supravegheată de autorități. Echipele fondului de vânătoare îl vor speria și la noapte. „Am făcut o notificare la Fondul Cinegetic 5, am luat legătura cu medicul care supraveghează partea de intervenție la urși, iar deseară o să continue cu echipele să facă verificări și să îi gonească”, a spus primarul Georgeta Poșa. 

În urma atacului de săptămâna trecută, primarul comunei Porumbacu de Jos spunea că apariția în sate este aproape zilnică. Deși primăria a întreținut și extins un gard electric în jurul localității, urșii nu se sperie. „Din punctul meu de vedere, nu o să mai putem face față”, a spus Poșa pentru Știrile ProTv. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică