Satul sibian în care oamenii sunt terorizați de urs - Nici gardurile electrice nu îl opresc să le ucidă animalele

Un urs face ravagii într-un sat din județul Sibiu. Locuitorii din Porumbacul de Jos susțin că pagubele provocate de urs sunt tot mai dese și mai însemnate. 

Ultima oară, a omorât trei porci. Reprezentanții fondului de vânătoare spun că au încercat zadarnic să-l alunge din zonă, iar primăria a montat garduri electrice. Dar chiar si așa, oamenii se tem că ursul nu se va lăsa descurajat, pentru că s-a învățat să caute de mâncare prin gospodării, relatează PRO TV.

Era trecut de miezul nopții cand ursul și-a făcut apariția în curtea unui localnic, într-o zonă unde nu erau garduri electrice. După ce a distrus câteva silozuri cu porumb, sălbăticiunea a intrat într-un grajd.

Oamenii au încercat să țină urșii la distanță cu garduri electrice sau alarme care imită zgomotul unei împușcături.

Constantin Strava, localnic: „Poți să te întâlnești cu ursul oricând. Și ești în sat… Nu prea îi vedeai acum zece ani. De cinci ani au început să strice culturile oamenilor, intrat în gospodării”.

În ultimii doi ani, au fost înregistrate, la Porumbacu, 14 atacuri ale urșilor asupra animalelor din ferme și gospodării. Oamenii au primit despăgubiri, dar pericolul nu a fost înlăturat. De altfel, au existat si doi oameni care au suferit răni ca urmare a întâlnirilor neașteptate cu ursul.

Primarul avertizează: „Nu o să mai putem face față”

Georgeta Poșa, primarul comunei Porumbacu de Jos: „Apariția ursului în sate este aproape zilnică. Am reușit să întreținem și să extindem un gard electric pe raza comunei noastre, care funcționează și a dat randament, însă datorită numărului mare de animale, din punctul meu de vedere, nu o să mai putem face față”.

Mircea Păștina, gestionar al fondului de vânătoare Fond Cinegetic 5 Porumbacu: „Putem face goane de împingere. Să-l speriem, să speriem animalele dintr-o anumită zonă, să le trimitem spre pădure. Dar ei se mută. În caz că dă de gardul electric, sapă sau încercă să-i rupă stâlpii. Sapă o groapă suficient de mare cât să intre pe sub gard”.

Administratorii fondului cinegetic spun că populația optimă de urși în zona ar fi de opt exemplare, dar estimează că în padurile din jur trăiesc câteva zeci de urși. Nu a fost făcut, însă, un recensământ.

Ultima oră