Un sat din Transilvania pare uitat de lume. Are 18 locuitori, iar cel mai tânăr din ei are 70 de ani. Satul Făget este situat la limita dintre județele Alba și Sibiu.
Oamenii care se încăpățânează să rămână aici nu au plecat pentru că se simt legați de locul unde s-au născut, au crescut și trăiesc de atâția zeci de ani. „Satul românilor din pădurea de fag”, cum era denumirea veche a Făgetului, care face parte din comuna Valea Lungă, iar prima atestare documentară o are din anul 1296, relatează Adevărul.
O plimbare pe strada principală din Făget, care arată mai mult ca o uliță, neasfaltată, te poartă în trecut. Aici se simte cel mai acut depopularea satelor românești.
Câteva case locuite fac notă discordantă cu ruinele „înghițite” de natură. Lăsate în paragină de ani buni, fostele locuințe au început să prindă o altfel de viață, una verde, în care „proprietari” sunt copacii și plantele. Au rămas doar urmele celor care nu demult însuflețeau cei patru pereți care acum stau să cadă.
Toate lucrurile au rămas la locul lor așa cum le-au așezat oamenii care în urmă cu câțiva ani numeau acest loc „acasă”. O parte din gospodării au dispărut cu totul. Gardul și numărul încă scris pe poartă sunt singurele dovezi că în acel loc a existat cândva o gospodărie.
Zeci de case au fost dărâmate și mutate de proprietari în localități unde aveau speranțe de o viață mai bună. Făgetul este înconjurat de vii, aici aflându-se și o cramă importantă pentru producția de vin, deținută de cea mai importantă firmă din domeniu din România. Venirea acestei firme în zonă nu a însemnat salvarea satului, dar ajută cu o pâine, în fiecare zi, pentru fiecare locuitor.
Cei 18 locuitori care au mai rămas așteaptă de mulți ani asfaltarea drumului de circa 4 kilometri, care îi duce la civilizație, în satul de „peste deal”, Tăuni.
În ultimii ani, casele care au mai rămas nedemolate sau nedistruse de natură au fost cumpărate pe sume derizorii, de până la 10.000 de lei. Unii dintre noii proprietari le-au reparat și locuiesc aici pe timpul verii. Alți așteaptă vremuri mai bune, dar locuințele vechi se distrug în continuare.
Făget avea acum 60 de ani 118 case și peste 600 de locuitori. Toți țineau bivoli și vaci, cai, porci, lucrau pământurile și trăiau bine. Exista școală generală și cămin cultural. În prezent, nu mai există nicio urmă din acestea.
Mai sunt mai puțin de 40 de case, multe fiind în plin proces de dărâmare. Depopularea a început demult, pe vremea regimului comunist, când s-a decis colectivizarea. Oamenii și-au dat seama că nu au cum să trăiască și au plecat spre locuri mai bune. După Revoluția din 1989, depopularea Făgetului s-a desăvârșit din cauza noilor realități sociale și economice din România.