vechea statuie a lui gheorghe lazăr din piața mare, dusă la avrig - a stat în centrul sibiului până în 2005
Sursa: Wikimedia

Vechea statuie a cărturarului Gheorghe Lazăr, care ani întregi a fost punctul de întâlnire al sibienilor, tronând în Piața Mare a Sibiului, va ajunge la Avrig, după ce, din 2005, a fost amplasată într-un depozit al primăriei fără a mai putea fi admirată de public. Gheorghe Lazăr se va întoarce „acasă”, în orașul în care s-a născut, odată cu comemorarea a 200 de ani de la moartea întemeietorului învățământului românesc. 

Consilierii locali vor vota, în ședința de la finalul lunii aprilie, un proiect de hotărâre care prevede trecerea din domeniul public al Municipiului Sibiu în domeniul public al Orașului Avrig a monumentului de for public„ Statuia cărturarului Gheorghe Lazăr”. 

Vechea statuie a lui Gheorghe Lazăr, sculptată de artistul Radu Aftenie, a tronat în centrul Sibiului până în anul 2005, atunci când a fost înlocuită cu alta nouă, odată cu modernizarea Pieței Mari. De aproape două decenii, niciun om nu s-a mai putut bucura de simbolul orașului, căci statuia a fost depozitată într-unul din depozitele primăriei. 

Primăria orașului Avrig vrea să o pună în valoare, dat fiind faptul că acolo s-a născut Gheorghe Lazăr. „Primăria Orașului Avrig solicită transferul dreptului de proprietate asupra statuii cărturarului Gheorghe Lazăr, monument sculptat de artistul Radu Aftenie, care a fost amplasat în Piața Mare din Sibiu, în vederea instalării acestuia pe domeniul public al orașului natal al întemeietorului învățământului românesc”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.

Gheorghe Lazăr, o personalitate cu însemnătate istorică, se va întoarce „acasă” odată cu comemorarea a 200 de ani de la moartea sa. Anul 2023 a fost declarat, la Avrig, „Anul Gheorghe Lazăr”. 

Statuia din piatră, cu o valoare de 180.767,17 lei, va fi recondiționată de Primăria Avrig, care va suporta inclusiv costurile de transport din bugetul local. 

Ultima oră

Comentariul meu