tradiții și obiceiuri de izvorul tămăduirii - credincioșii merg la biserică pentru a lua agheasmă mică

În fiecare an, în prima vineri după Paşte, creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Este marele praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. În acest an, sărbătoarea are loc pe 21 aprilie.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii nu are o dată fixă, fiind prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea care urmează după Paşte.

În această zi, credincioşii merg la biserică pentru a lua Agheasmă Mică, apă sfinţită ce poate fi băută tot anul, spre deosebire de Agheasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută timp de numai 8 zile. Se spune că dacă o bei, te va proteja de rele și de boli. În unele zone, la sărbătoarea de azi, preoții merg pe la fântâni și izvoare și le sfințesc. De asemenea, casele și oamenii sunt sfințite cu aghiasmă pe 21 aprilie 2023 și citesc Acatistul Izvorului Tămăduirilor Născătoarei de Dumnezeu, relatează portalul de știri Adevărul.

Apa sfinţită de Izvorul Tămăduirii este luată de credincioşi pentru vindecarea de bolile sufleteşti şi trupeşti.

La sate, vitele și grădinile sunt stropite cu Agheasmă de Izvorul Tămăduirii 2023. În unele zone, tinerii își fac jurăminte în care își promit că vor fi alături la bine și la rău.

La sărbătoarea de azi e interzis să faci mai multe lucruri. Se spune că dacă muncești în această zi vei avea ghinion tot anul. Nu e bine să speli, să calci sau că coși, mai ales haine. Se crede că lucrul nu se va termina niciodată dacă încalci aceste reguli.

Izvoare tămăduitoare din România

În România există mai multe izvoare tămăduitoare. Unul dintre acestea se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova. Potrivit tradiției, episcopul sirian a adus icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în acest loc și a cerut iertare Fecioarei Maria pentru că a luat icoana din locul în care se afla. A doua zi, în locul în care s-a rugat, a apărut un izvor tămăduitor.

Un altul se găsește la Mănăstirea Dervent și ar fi apărut din locul în care Apostolul Andrei a împuns piatra cu toiagul.

Ultima oră

Comentariul meu