o nouă investiție la aeroport - se estimează că în 2046 vor zbura 2,5 milioane de pasageri din sibiu

Aeroportul Internațional Sibiu (AIS) a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un proiect pentru realizarea unui nou punct de control și securitate pentru autoturisme și persoane autorizate în zonele restricționate. APM urmează să evalueze impactul asupra mediului al acestui proiect prin care va fi realizată o legătură între cele două zone ale aeroportului, și anume landside și airside. 

Aeroportul este structurat în două zone: landside și airside. În zona de landside se regăsesc terminalul de pasageri, accesele terestre la terminal, parcarea și clădirile anexe, pe când zona airside cuprinde pista de decolare/aterizare, căile de rulare și platformele de îmbarcare/debarcare. Reprezentații aeroportului intenționează să realizeze un nou punct de acces și de securitate între cele două zone pentru autoturisme, dar și pentru pietoni (în principal pentru angajați). 

Noul punct de acces va fi realizat în contextul în care la aeroport este în derulare un proiect cu finanțare europeană care are ca obiect extinderea terminalului de pasageri existent pe direcția Est-Vest. „Amprenta noului terminal se suprapune peste punctul de acces existent, astfel încât este necesară mutarea acestuia pe o altă poziție. Din punct de vedere al dotărilor, punctul de acces existent nu răspunde în totalitate cerințelor de securitate aeroportuară, astfel încât noul punct de control-acces va fi dotat cu toate elementele necesare desfășurării activității de control în condiții optime”, se arată în memoriul de prezentare depus de Aeroportul Internațional la APM Sibiu. 

Într-un studiu de trafic realizat de AIS se arată că, în anul 2046, numărul de pasageri care vor zbura de la Sibiu va ajunge la 2.538.000. În acest context, extinderea terminalului va genera o creștere a numărului de mișcări de aeronave. „Odată cu această creștere a numărului de mișcări aeronave, va apărea o cerere de combustibil mărită, deci numărul transporturilor cu cisterne care alimentează depozitul de carburant va crește considerabil, fapt care generează implicit creșterea capacității de realizare a controlului de securitate auto, precum și reducerea timpului de realizare a acestuia. De asemenea, pentru deservirea creșterii de pasageri, personalul aeroportului va fi suplimentat astfel încât și numărul de persoane care trebuie controlate va fi substanțial mai mare decât în prezent”, se mai arată în documentația depusă la APM. 

Punctul de control va fi realizat în zona de securitate cu acces restricționat și în zona de operațiuni ariene. Odată cu implementarea acestui proiect, va fi realizat și accesul facil în zonele securizate spre aeroport din Șoseaua Alba Iulia și spre Șoseaua Alba Iulia. Totodată, va crește gradul de securitate aeroportuară prin implementarea celor mai noi tehnologii. 

Ultima oră

Comentariul meu