primele date ale recensământului 2022: scade numărul locuitorilor din românia
Sursa Foto Pixabay

 Optimiștii sunt însă de părere că balanța demografică a României s-ar putea echilibra datorită creșterii importului de forță de muncă din țări din afara UE, dar și a faptului că numărul românilor care aleg să plece este mai mic, iar o parte a diasporei ar putea decide să se întoarcă.

„Migrația în masă asociată ultimilor 30 de ani este puțin probabil să continue dacă se mențin actualele tendințe economice. Majoritatea statelor UE din Europa Centrală și de Est au înregistrat o inversare parțială de tendință. Și România e probabil să aibă o balanță migratorie pozitivă în viitor, numărul străinilor care se stabilesc în țara noastră depășindu-l treptat pe cel al rezidenților care pleacă. Deși vorbim de o prognoză ușor speculativă, această evoluție s-a observat în toate țările europene care au atins un anumit prag de dezvoltare, chiar și cele care nu au avut o convergență completă cu media europeană a veniturilor (de exemplu Grecia, Portugalia, Cehia etc.)”, se arată într-o analiză a think-tankului ReThink, scrie Adevărul.

Concentrarea populației în zona marilor orașe

Studiul ReThink mai susține că, la fel ca și în alte țări europene, în România, pe măsură ce populația îmbătrânește și scade, aceasta se concentrează înăuntrul, dar mai ales în proximitatea marilor orașe, și că fenomenul are loc mai ales în partea sudică a țării. „Populația crește cu viteză în București și în Ilfov, dar este în declin pronunțat în majoritatea celorlalte județe. Ilfovul, care grupează marea majoritate a suburbiile bucureștene, a trecut de 500.000 de locuitori și a devenit unul dintre cele mai populate județe din România. Popești-Leordeni, cu o populație totală de peste 53.000 de locuitori, este mai mare decât multe reședinţe de județ și cel mai mare oraș din România care nu are statutul formal de municipiu. Chiajna, cu o populație de 43.500 de locuitori, este nominal o comună, dar este de asemenea una dintre cele mai mari 50 de localități din România. Voluntari și Bragadiru au, de asemenea, peste 40.000 de locuitori. Vorbim de populații comparabile cu ale unor reședințe de județ din regiune, precum Slobozia sau Alexandria”, se arată în studiu.

Ultima oră

Comentariul meu