sibieni prinși la pescuit în plină prohibiție pe olt - ajvps stă cu ochi pe posibili braconieri la avrig
Sursă foto: Facebook/AJVPS Sibiu

A început perioada de prohibiție la toți peștii. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu face eforturi zilnice pentru a se asigura că sibienii respectă această perioadă și că natura nu are de suferit. 

sibieni prinși la pescuit în plină prohibiție pe olt - ajvps stă cu ochi pe posibili braconieri la avrig

Între 20 martie și 7 iunie are loc perioada de prohibiție la șalău și biban. Iar membrii AJVPS Sibiu ne-au spus că între 9 aprilie și 7 iunie va avea loc perioada de prohibiție generală. În anii trecuți, sibienii au respectat această perioadă, fiind surprinse doar câteva grupuri restrânse care au pescuit în acest timp. Anul acesta, situația pare să se repete, singurele sesizări făcute fiind în zona Avrigului.

„Momentan încă nu am avut evenimente vizibile să zic așa, sunt în zona Avrigului pe insulă sunt parcate permanet niște rulote, corturi, unde îi mai urmărim să vedem dacă cumva pescuiesc în perioada asta pentru că avem multe sesizări că nu ar avea ce căuta acolo oamenii dacă nu i-ar interesa pescuitul. În rest, noaptea, atunci când căutăm mai mult să păzim de braconierii care sunt cu plase, nu am avut încă în perioada asta pe nimeni” ne-a spus Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.

Prima zi de prohibiție, primii pescari pe marginea apei

Chiar dacă mulți sibieni respectă această perioadă, există cazuri unde pescuitul nu este oprit. Mulți oameni care provin din mediul rural nu țin cont de aceste restricții, iar un astfel de caz a fost surprins chiar în prima zi de prohibiție. „Sunt oameni de la sate care sunt mai puțin familiarizați cu legislația, printre ei poate sunt chiar oameni care nici nu dețin un permis de pescuit și își iau de undeva o undiță și în înțelegerea lor se duc să petreacă timpul pe malul apei. Cu oamenii aceștia este un pic mai complicat, ca să îi putem surprinde pe toți ar trebui să fim omniprezenți în fiecare localitate învecinată cu apa” ne-a mai spus sursa citată.

Informația despre această încălcare a legii a ajuns mult prea târziu la membrii AJVPS Sibiu. „Nu știu dacă au fost sancționați pentru că noi am primit poza undeva după lăsarea întunericului. Tot timpul facem apel către pescari, când sesizează acte de braconaj , când sesizează o eventuală poluare, să sesizeze imediat, direct la asociație. Cu rețelele de socializare oamenii au tendința să facă o poză că sunt nereguli de orice altă natură și o încarcă pe TikTok sau pe Facebook. Noi nu putem să stăm să urmărim TikTok-ul și Facebook-ul fiecărui utilizator și atunci până ajunge la noi informația respectivă redirecționată de alt utilizator câteodată trec și două-trei zile” a spus Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.

Importanța perioadei de prohibiție

Perioada de prohibiție este perioada în care are loc înmulțirea peștilor. Dacă oamenii intervin, atunci aceasta nu se va mai desfășura normal, iar diferite specii de pești vor avea de suferit.

„Niciodată nu o să avem bani suficienți încât să concurăm cu posibilitatea naturii de a se reface. Putem să ajutăm, dacă reușim să păzim peștii în perioada de reproducere, asta înseamnă că ei depun, își ating, să spunem, scopurile și după aceea nu avem decât să așteptăm să crească peștii. Noi nu vom putea niciodată să cumpărăm vreodată pește, să introducem în apele naturale, nu avem cum să concurăm. Prevenirea este cu mult mai ieftină și mai eficientă. Și dacă introducem pești, introducem specii țintă” ne-a spus Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.

Citește și: Braconaj pe Olt la Scoreiu – Plase de peste 300 de metri găsite – Erau pline cu pești

Ultima oră

Comentariul meu

Publică