Rețete de detoxifiere cu verdețuri din Piața Cibin - Spanac „opărit” și salată de leurdă

După mai multe zile în care friptura de miel, sarmalele, cozonacii și alte preparate tradiționale au ocupat un loc important pe masa sibienilor, acum este momentul pentru preparatele „mai ușoare”, perfecte pentru o cură de detoxifiere.

Comercianții din Piața Cibin au tarabele pline cu verdețuri proaspete, ideale pentru prepararea unor supe sau a altor rețete de detoxifiere. Maria vinde spanac, crescut în propria grădină, în Piața Cibin și știe foarte bine rețete cu spanac care se potrivesc foarte bine în perioada de după Paște, când majoritatea am făcut abuz de mâncare.

Pentru cei cărora le-a mai rămas friptură de miel, îi pot face o  garnitură cu spanac proaspăt din piață. „Spanacul merge și pentru garnitura la friptura de miel. Se opărește, după se toacă și se călește cu puțin unt și se stinge cu lapte sau cu smântână și se pune usturoi uscat. Pentru două persoane trebuie cam 600 de grame de spanac”, spune Maria.

Salatele pot fi și ele o opțiune în această perioadă pentru a da kilogramele jos câștigate de Paște sau pentru a reveni la un meniu sănătos, cu verdețuri de sezon. „Se mai poate face și salată cu leurdă, gulii, ridichii, ceapă verde. Conține foarte multe vitamine și fier. Spanacul este un zarzavat de sezon, iar pentru o salată îți trebuie cam o sută de grame”, mai spune Maria, de la Rășinari.

Rețete de detoxifiere cu verdețuri din Piața Cibin - Spanac „opărit” și salată de leurdă

Ștevia poate fi folosită și ea pentru a prepara o supă gustoasă și sănătoasă în combinație cu urzicile. „Urzicile se pot face ca spanacul, de post sau de dulce, cu carne, cu ouă, cu lapte depinde de fiecare. Leurda se poate folosi la urzici și la spanac că e usturoi”, spune o altă comerciantă din Piața Cibin.

Prețul spanacului este între 10 și 12 lei, însă prețurile pot fi și negociate. O legătură de ridichii costă 5 lei, 2 lei o legătură de ceapă verde, și 2 lei prazul.

 

Ultima oră

Comentariul meu