austriecii de la schweighofer vând fabrica de cherestea de la sebeș către o companie germană
Sursă foto: Adevărul

HS Timber Production Sebeș SRL din Sebeș, fosta Holtzindustrie Schweighofer, a fost vândută companiei germane Ziegler. Valoarea tranzacției celei mai mari fabrici de prelucrare a lemnului din România nu a fost dezvăluită. 

Contractul a fost semnat în ziua de 14 aprilie 2023. Se preconizează că tranzacția va fi finalizată la mijlocul anului în urma aprobărilor autorităților de reglementare. Prețul de achiziție nu a fost dezvăluit. Grupul Ziegler preia întreaga echipă existentă la Sebeș formată din 650 de angajați, relatează Adevărul.

Fabrica de cherestea a fost prima unitate de producție a HS Timber Group din România. „Suntem încântați că am găsit o afacere de familie de succes care va continua producția de cherestea la fața locului și va extinde afacerea. Dorim să le mulțumim sincer pentru performanța remarcabilă angajaților din Sebeș din ultimii 20 de ani”, spune Gerald Schweighofer, CEO al HS Timber Group. Cu trecerea timpului, fabrica de Sebeș a fost implicată în mai multe scandaluri privind exploatările ilegale de lemn din România.

Firma nu a mai avut suficient lemn din România pentru a alimenta fabrica din Sebeș. Dacă până în 2015 fabrica funcționa cu 99% lemn românesc, înainte de vânzare acesta nu mai reprezenta nici 50%. În ultimii ani la Sebeș s-a adus lemn din Finlanda, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia și din Ucraina.

„Posibilitățile de extindere în România ale HS Timber Group au fost limitate de distorsionarea pieței în 2016, prin introducerea limitării de achiziție a 30% din volumul anual din fiecare sortiment în parte. În egală măsură, un impact semnificativ l-au avut situația geopolitică – Ucraina, Rusia și Belarus nemaifiind furnizori de materii prime pentru România – precum și reglementările complexe privind importurile, la fel ca și creșterea costurilor logistice. HS Timber Group operează o fabrică de cherestea, o fabrică de panel și o unitate de producție de grinzi lamelare în alte locații din România. Alte fabrici de cherestea sunt situate în Germania și Finlanda”, au precizat reprezentanții companiei.

„Localizarea în centrul României este o completare ideală în divizia de fabrici de cherestea a Grupului Ziegler, cu unitățile de producție existente în Germania și Suedia. Pe lângă materiile prime de înaltă calitate, locația oferă condiții perfecte pentru activitățile de achiziții și vânzări ale Grupului, datorită locației sale centrale”, a declarat Stefan Ziegler, managing director al Ziegler Group.

HS Timber Group este o companie tradițională de prelucrare a lemnului cu origini austriece, puternic reprezentată în Europa Centrală și de Est, în special în România. Compania prelucrează lemn în Germania, Finlanda și România și aprovizionează clienți industriali din întreaga lume.

Ultima oră

Comentariul meu