alpinistul teodor tulpan devine cetățean de onoare al județului sibiu

Sibianul Teodor-Petru Tulpan, alpinist și salvamontist, va primi titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Sibiu”. Consilierii județeni votează, în ședința ordinară de la finalul lunii aprilie, un proiect de hotărâre în acest sens. 

Alpinistul Teodor Tulpan, primul român care a cucerit Everestul, cel mai înalt târg al planetei din munții Himalaya, în Expediția Everest-2003, va primi titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Sibiu”. Distincția îi va fi acordată datorită „performanțelor deosebite obținute în cariera de alpinist și salvamontist, precum și pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului județului”, se arată în nota de prezentare formulată de Valentin Popa, președintele Asociației Salvatorilor Montani Sibiu. 

Cine este Teodor Tulpan 

Teodor-Petru Tulpan s-a născut în Sibiu la data de 14 iunie 1971, fiind absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul ULBS, acolo unde, în prezent, este profesor, transmițând mai departe cunoștințele și experiențele acumulate studenților săi, având și un doctorat în domeniul alpinismului. 

Muntele l-a descoperit la vârsta de 12 ani, când petrecea vacanțele în Munții Cindrelului. În acea vremea, conexiunea la mediul online nu exista, astfel că cea cu natura, cu satul, cu bunicii, era mult mai puternică. Având în vedere că de mic i-a plăcut să meargă pe munte, a avut șo numeroase experiențe în urma cărora s-a ales „cu semne de bună purtare”. 

Încă din copilărie și-a dorit să ajungă în munții Himalaya, dar pe atunci totul era doar un vis. În anul 2003 însă, a devenit primul român care a cucerit Everestul. „Pregătirea pentru orice expediție în Himalaya presupune ani de antrenamente și multă experiență în munții noștri, dar mai ales la peste 8.000 m, acolo unde este zona morții. În principal antrenamentele fizice făcute au constat în alergări, ture cu bicicleta și înot, plus ture de iarnă în munții Făgăraș, acolo unde sunt condiții apropiate de cele din Himalaya: zăpadă de 3 m, vânturi puternice și temperaturi până la -30 grade Celsius”, se arată în nota de fundamentare.

Începând cu anul 1993, a devenit salvator montan voluntar, iar între anii 1998 – 2006 a activat ca salvamontist profesionist în echipa Sibiului. din anul 1999 este instructor național Salvamont, ghid montan, instructor de schi și alpinist. 

Din anul 1996 a început și expedițiile internaționale, urcând pe cele mai înalte vârfuri din lume. Prima expediție a avut-o la vârsta de 25 de ani, în Munții Pamir. Apoi, au urmat cele în Caucaz (1997-1998), Tien Shan (1999), Anzi (2003), Peru (2005), Mont Blanc (2007), Mexic (2008), Caucaz (2009), Vârful Kilimanjaro (2009) și multe altele. 

Sibianul deține recordul mondial la lansarea cu parapanta la altitudine. El a condus prima expediție sibiană în 2009 în Caucaz. A zburat cu parapanta de la tabăra II (5.400 m) până în tabăra de baza (4.100 m), devenind primul roman care a zburat în Aconcagua. Tot el este cel care a înființat Școala de Munte EVEREST, unde tinerii iubitori de natură și munte se pot forma și învăța tainele alpinismului de la un adevărat profesionist. 

Teodor Tulpan și-a dedicat toată viața muntelui, iar visul său, cel de a cuceri Everestul din munții Himalaya, s-a îndeplinit. Toată munca depusă îi încununează o carieră de excepție, marcată de abnegație, efort și concentrare duse la extrem. 

Ultima oră

Comentariul meu