turiști în colanți și cu gleznele goale, salvați de salvamontiști - au rămas înzăpeziți pe munte
Sursa: Facebook/Raul Papalicef

Doi turiști au urcat pe munte în noaptea de Înviere și au rămas înzăpeziți. Salvamontiștii i-au găsit îmbrățișați, încercând să se încălzească. Oamenii erau îmbrăcați neadecvat pentru o urcare pe munte – în colanți, cu pantofi sport și cu gleznele goale. 

Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, a povestit pe Facebook cum au fost salvați cei doi tineri care urcaseră până la 2.000 de metri, în colanți și cu glezna goală, pe un traseu ce duce spre Vârful Toaca din Neamț. Aceștia au fost sesizați sâmbătă seară, la ora 19.

„Aseară era puțin trecut de ora 19 și în Durau ca și pe munte era pustiu. Oamenii se pregăteau de sărbători, fiecare cu credințele și obiceiurile lor. Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urăști în serile pe care vrei sa le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii. 

Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toaca. Convorbirea și datele ușor confuze… Au urcat din Durau și vor să coboare tot acolo, dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durau și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț. Mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim rapid pentru a evita… o noapte foarte lungă. 

Ce a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul și trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigură intervenția în zona înaltă, comunicații radio, echipare și procedură de prevenire a hipotermiei etc. 

turiști în colanți și cu gleznele goale, salvați de salvamontiști - au rămas înzăpeziți pe munte
Sursa: Facebook/Raul Papalicef

Undeva în zona Lespeci au fost găsiți. Uzi, înghețați ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care vroiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2.000 de metri, asta într-adevăr ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că și-ar putea închipui.

Au plecat din Durau pe la prânz trecând prin fața bazei salvamont fără să se informeze.(…) Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște”, a scris, pe Facebook, șeful Salvamont Neamț.

Ultima oră

Comentariul meu