Sibiul găzduiește anul aceasta etapa națională a olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru elevii claselor IX-XII. Aceasta se va desfășura în perioada 19-22 aprilie la Colegiul Național „Octavian Goga”.
Olimpiada este o competiţie naţională de excelenţă ce se adresează elevilor din ciclul liceal, capabili de performanțe școlare înalte, creativi şi cu un orizont cultural adecvat vârstei. „Tinerii care iubesc literatura română, vin la Sibiu într-un periplu intelectual, căci pentru ei personalități culturale care s-au născut sau care au trăit în Sibiu – precum scriitorii Octavian Goga, Radu Stanca, Mircea Ivănescu sau gânditorii ori criticii literari Emil Cioran, Constantin Noica, Ioana Em. Petrescu – sunt înalți prieteni întru visare și modele pentru cariere care încununează o vocație, devreme descoperită” au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Participanții vor fi găzduiți la My Continental și Continental Forum
În această primăvară 278 de elevi și 92 de profesori (membri ai Comisiei centrale a olimpiadei sau însoțitori ai elevilor) vor lua parte la olimpiada găzduită de Sibiu. Participanții la olimpiadă sunt găzduiți în hoteluri din centrul orașului: My Continental și Continental Forum, aproape de Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, unde se vor desfășura probele de concurs, iar 38 de profesori și 20 elevi școlile sibiene vor însoți loturile de participanți din toate județele țării, pentru a le face șederea cât mai frumoasă la Sibiu.
Deschiderea evenimentului va avea loc în după amiaza zilei de 19 aprilie 2023, la Sala Thalia din Sibiu. Tot aici va fi organizată și premierea olimpicilor, în data de 22 aprilie 2023. După desfășurarea probelor de concurs, scrisul în 20 aprilie și oralul în 21 aprilie, în așteptarea rezultatelor, elevii vor participa la oferta culturală a olimpiadei, propusă de organizatori, și anume: o întâlnire cu poeți contemporani, moderată de președintele olimpiadei, domnul prorector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof univ. dr. habil. Andrei Terian-Dan:„Provocari ale poeziei contemporane. Lecturi și dezbateri”, cu invitați de seamă: Svetlana Cârstean, Dan Coman, Claudiu Komartin, Elena Vlădăreanu și Radu Vancu și o inedită prezentare – realizată tot de domnul prorector Andrei Terian, împreună cu Vlad Pojoga și cu David Morariu – a laboratorului de Digital Humanities a U.L.B. Sibiu: „Cum citesc literatură computerele”.
„De asemenea, elevii pot vizita centrul istoric al frumosului nostru oraș, Complexul Național Muzeal Astra (Muzeul Satului), Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Județeană Astra și multe alte locuri care ar putea prezenta interes pentru oaspeții noștri” au mai transmis organizatorii.
Mai sunt doar câteva zile pană la debutul acestui eveniment, care se repetă în istoria școlii sibiene, primul având loc în anul 2001. „Ne așteptăm oaspeții – profesori și elevi – cu inima deschisă și cu dorința ca aceștia să se simtă cât mai bine la noi în oraș, și atunci când se vor întoarce acasă, după o întrecere a condeielor și a inteligenței, să păstreze în suflet un loc pentru noi, organizatorii și pentru orașul nostru” au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.