foto video calvarul trăit de locuitorii de pe strada trifoiului. de zece ani e plină de gropi – locatari: ”ne-am stricat mașinile”

Strada Trifoiului din cartierul Turnișor arată mai rău decât un drum de țară. Locatarii se plâng de gropile ce se formează imediat după ce autoritățile intervin cu anumite „improvizații”. Au existat numeroase încercări de rezolvarea a situației, locatarii făcând plângeri de ani de zile, însă până în acest moment situația nu s-a schimbat.

UPDATE

Strada Trifoiului nu va fi modernizată prea curând. Aceasta se află în atenția municipalității, însă fără a fi menționată o dată concretă în acest sens. Până la inițierea unor astfel de lucrări, strada va fi menținută prin scarificare și balastare.

“Asfaltarea străzilor de pământ a fost o prioritate pentru Primăria Sibiu în ultimii 7 ani, investindu-se sume importante în modernizarea etapizată a acestora. Astfel, în prezent, au mai rămas doar câteva străzi care necesită astfel de investiții. Cele rămase sunt străzi care, în majoritate, au necesitat reglementarea juridică a terenurilor, acestea urmând să intre în reabilitare etapizat, în funcție de bugetul disponibil în fiecare an pentru astfel de lucrări și ținându-se cont de volumul de trafic de pe aceste străzi.

Strada Trifoiului este una dintre străzile care nu a intrat încă în modernizare, fiind în atenția municipalității în acest sens. Până în prezent s-a realizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic astfel că, în funcție de etapizare, se va organiza procedura de achiziție pentru modernizare. 
Până atunci, aceasta va fi întreținută prin scarificare și balastare. O astfel de acțiune este deja programată după sărbătorile pascale, în funcție de condițiile meteorologice, presupunând și săpătura pentru coborârea nivelului străzii, cu scopul de a asigura scurgerea mai eficientă a apei pluviale” transmit reprezentanții Primăriei Sibiu. 

ȘTIREA INIȚIALĂ 

foto video calvarul trăit de locuitorii de pe strada trifoiului. de zece ani e plină de gropi – locatari: ”ne-am stricat mașinile”
foto video calvarul trăit de locuitorii de pe strada trifoiului. de zece ani e plină de gropi – locatari: ”ne-am stricat mașinile”

Mai mulți locatari de pe strada Trifoiului ne-au semnalat faptul că de ani de zile strada este plină de gropi care se formează în urma lucrărilor provizorii ce au loc în acea zonă. Aceste lucrări constau în umplerea gropilor cu un amestec de piatră dură, spartă mărunt, iar atunci când plouă, apa formată se duce în curțile oamenilor.

„Cibinul” pe strada Trifoiului după ploaie

Locatarii de pe strada Trifoiului ne-au transmis faptul că de fiecare dată după ploaie, strada arată percum Cibinul. Conform acestora, de mai mulți ani gropile au fost astupate cu un amestec de piatră dură spartă, iar nivelul drumul s-a ridicat, astfel apa ajungând în curți. Tot din cauza acestor lucrări, au fost astupate trotuarele și canalele. „Au venit mereu și au tot pus. Au pus până au astupat trotuare, canale. Dacă ar lua nivelul din capul străzii, apa s-ar duce, nu ar mai fi probleme” ne-a spus un locatar al străzii Trifoiului.

Locatarii consideră că strada nu este reparată pentru că nu se vrea, un motiv întemeiat ne fiindu-le oferit până la acest moment. „Această stradă nu se vrea să se facă pentru că se iau bani, trimite o firmă, astupă două găuri și se duce și ia o grămadă de bani, nu se duce nimeni peste ei să îi controleze. Nu au interes să facă, pun adaos. Ei trebuie să facă nivelul, au astupat trotuarele, canalele și toată apa intră în curți la oameni. De 10 ani ne confruntăm cu această problemă” a spus un alt locatar.

foto video calvarul trăit de locuitorii de pe strada trifoiului. de zece ani e plină de gropi – locatari: ”ne-am stricat mașinile”

Problemă de peste 10 ani 

Conform locatarilor, problema nu este veche, aceasta datează încă de când Klaus Iohannis era primarul Sibiului. În acest interval de timp, li s-a promis de mai multe ori reabilitarea și modernizarea străzii, însă tot ce au primit au fost lucrări provizorii care le-au distrus mașinile. „Ne-am stricat mașinile, ne-am nenorocit, abia ce am schimbat un rulment de la mașină, telescopul e praf. Toate străzile în sibiu sunt asfaltate, doar asta nu este”.

Apa intrată în curți, praf și gropi care distrug mașinile, la asta se rezumă chinul pe care locatari de pe strada Trifoiului îl trăiesc de mai bine de 10 ani. „Casa nu mi-a pot zugrăvi pentru că după prima ploaie e gata” ne-a spus un alt locatar.

foto video calvarul trăit de locuitorii de pe strada trifoiului. de zece ani e plină de gropi – locatari: ”ne-am stricat mașinile”

Motivul neasfaltării este necunoscut 

Deși au făcut numeroase cereri pentru a rezolva această problemă, strada arată de mai rău ca după război. Îngrijorați de aceste probleme, locatarii cer cu disperare un motiv pentru care strada lor nu este asfaltată. Conform locatarilor, strada Trifoiului este singura stradă din cartierul Turnișor care nu este reabilitată la momentul actual.

„Dacă este un motiv pentru care nu vor să asfalteze, pot să ne anunțe. Dacă motivul ar fi că unii din locatari nu își plătesc impozitul, atunci propunem ca și noi să nu mai plătim impozit. Vin cu toate cârpele, cu toate reparațiile, cu toate prostiile. Au pus atâta material aici, aiurea, care ne bagă apă în curte. Ca să nu îmi intre apă în curte a trebuit să îmi lipesc cauciuc. Problema nu este de un an, doi. Este de pe vremea când era Iohannis primar. Primim numai promisiuni, ba că venim, ba că e cuprinsă în caietul de sarcini. În cazul în care mai au de gând să mai vină odată cu ridicare, nu le mai dăm voie. Aici trebuie să ia, să vină la nivelul fostului trotuar, nu să mai pună” ne-a spus un alt locatar.

foto video calvarul trăit de locuitorii de pe strada trifoiului. de zece ani e plină de gropi – locatari: ”ne-am stricat mașinile”

Reabilitarea străzii pe planul consiliului local 

Reabilitarea străzii Trifoiului a fost menționată de mai multe ori în planurile consiliului local. Un exemplu ar fi hotărârea adoptată în 31.05.2012 cu numărul 185 intitulată „Modernizare Strada Trifoiului, Faza S.F.” prin care se spunea că în șase luni strada va fi reabilitată. În 2016 un alt proiect aprobat susținea că strada va fi modernizată în cadrul „Pachet Turnișor II”.

Singurele lucrări care au fost efectuate sunt cele în care strada a fost acoperită de amestec de piatră dură, spartă mărunt, amestec care odată cu prima ploaie este prielnic pentru apariția gropilor.

Protest pentru repararea străzii

Locatarii au mai precizat că dacă nu se vor lua măsuri sunt dispuși să apeleze la un protest prin care să își facă auzite cerințele. O primă formă a acestuia a luat „naștere” în momentul în care își spuneau plângerile. Locatarii au subliniat faptul că dacă tot există atâtea gropi, măcar să planteze un capac în ele. Acesta a fost momentul în care un locatar a ales să pună în mai multe gropi de pe stradă pline cu apă câte o crenguță de pom, simbol al rezistenței locatarilor. 

Ora de Sibiu a trimis o solicitare către Primăria Sibiu, iar până la ora publicării știrii nu a fost primit un răspuns oficial.

Ultima oră

Comentariul meu