Primăria municipiului Sibiu a lansat licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor pentru Gușterland, zona de agrement și ecoturism de pe dealurile Gușteriței. Investiția, care se ridică la aproape 7 milioane de euro, va fi realizată cu bani din bugetul local, dar și din alte surse de finanțare cu fonduri europene nerambursabile. Proiectul ar urma să fie gata în 15 luni, din care un an va fi perioada de execuție.
Centrul de agrement de pe dealurile Gușteriței de la marginea Sibiului, care se va numi Gușterland, așa cum au decis sibienii, va fi creat pe un teren în suprafață de aproximativ 300.000 metri pătrați. Viitoarea zonă de petrecere a timpului liber va fi compusă dintr-o pistă de biciclete întinsă pe o lungime de trei kilometri, va avea o instalație de sanie/bob de vară, o pârtie de schi, două tiroliene, spații de joacă adaptate pe vârste, zonă de popas turistic, terasă panoramică și un pavilion multifuncțional unde se vor amenaja spații de alimentație publică.
Execuția, gata în 12 luni
Primăria Sibiu a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru Gușterland. În caietul de sarcini este arătat contextul în care se va realiza achiziția, fiind descrise serviciile solicitate și cum ar trebui să arate viitorul centru de agrement și sport. „Zona nordică a Sibiului, denumită Gușterița, este una cu tradiție pentru împătimiții de mountain biking, de cicloturism amator, dar și pentru simplii cetățeni care ocazional doresc să evadeze în natură, să se bucure de aer curat sau de alte atracții naturale pe care zona o oferă cu deplinătate. Realizarea proiectului vizează crearea unei infrastructuri de agrement, turism și petrecere a timpului liber, precum și de echipare edilitară viabilă și modernă atât pentru cetățenii municipiului Sibiu, dar și pentru turiștii acestuia”, se arată în caietul de sarcini.
Ofertantul va avea obligativitatea să studieze documentațiile Studiului de Fezabilitate puse la dispoziție de primărie și să realizeze evaluarea proprie a investiției, cu respectarea principiilor propuse în SF și în caietul de sarcini. Municipalitatea vrea ca documentația prezentată de ofertant să reflecte corespunzător situația din teren. „Municipiul Sibiu își propune să română un oraș care atrage un segment de populație tânăr și dinamic și este important să se intervină în acest sector, prin completarea și diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber”, se mai arată în caietul de sarcini.
Investiția este aprobată prin Programul de Investiții al Consiliului Local și, pentru realizare, va fi finanțată în principal din fonduri europene nerambursabile, dar și cu bani de la bugetul local dacă situația o va impune. Valoarea totală estimată a investiției este 34.511.026 lei, adică aproape 7 milioane de euro. Lucrările ar trebui să fie gata în 15 luni de la semnarea contractului, din care 3 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.
Pârtie de schi, sanie de vară, terasă panoramică și zonă de joacă
Primăria vrea ca în Dealul Gușteriței să fie realizată o zonă de agrement care să includă parcări Park&Ride, pârtie de schi pe suprafață sintetică, sanie/bob de vară, terasă panoramică și zonă de joacă, zonă de popas turistic, pavilion multifuncțional, traseu pentru biciclete, traseu pietonal, sistem de iluminat, alimentare cu energie electrică, un sistem de monitorizare performant și hot spot-uri Wi-Fi.
Sania de vară va fi funcțională în orice sezon, va avea o lungime de 680 metri de urcare, respectiv minim 960 metri pe partea de coborâre, cu o diferență de nivel de minim 96 metri. Minim două zone vor fi proiectate cu spirală tip serpentine, sania având o capacitate de transport de minim 500 de persoane pe oră. Vor exista minim 43 de vehicule de două persoane (sănii prevăzute cu toate sistemele de siguranță impuse și centuri de prindere) plus 90 de căști de protecție. Acestea vor fi prevăzute cu un sistem de frânare manuală și cu un mecanism automat de siguranță pentru limitarea vitezei de coborâre. Sistemul de limitare a distanței între vehicule va fi automatizat, dotat cu senzori. Sania de vară va fi prevăzută cu un sistem de camere foto pentru fotografii instant boot cu posibilitatea de a fi trimise pe mail sau printate la sosire. Tot traseul va fi prevăzut cu sistem de iluminat eco-eficient arhitectural RGB pe timpul nopții. Amenajarea peisagistică minimală va trebui să prevadă plantarea de arbori și arbuști cu rol decorativ din specii adaptatei zonei și solului, de exemplu mesteacăn, tei, arțar sau stejar.
VEZI AICI CUM VA ARĂTA GUȘTERLAND
Pârtia de schi și tubing pe suprafață sintetică va fi dotată cu un sistem independent de transport al utilizatorilor și vor fi utilizabile pe toată perioada anului. Pârtia de schi va avea o lungime minimă de 230 metri, o lățime maximă de 13 metri, o înclinație medie de 12,4 metri și o diferență de nivel de minim 28 metri. Vor exista, de asemenea, minim trei pârtii de tubing dintre care două rectilinii, cu o lungime de minim 152 metri, și una parabolică, cu o lungime de 86 de metri.
Parcarea Park&Ride va avea un minim de 300 de locuri și va include 5 stații de încărcare pentru mașini electrice și o stație de încărcare a minim 5 biciclete/trotinete electrice simultan. La fiecare 3 locuri de parcare va fi plantat un arbore. Vor fi amenajate inclusiv zone de parcare pentru transportul public cu stații de îmbarcare/debarcare, cu sistem de afișaj digital și panotaj publicitar. De asemenea, va exista și o zonă de andocare pentru minim 15 biciclete de închiriat prin sistemul Sibiu Bike City. Toată parcarea va fi dotată cu sistem de supraveghere video (cameră tip speed dome de 360 grade) care să acopere întreaga suprafață și un perimetru de siguranță de 10 metri împrejurul acesteia pe toate laturile.
Pavilionul multifuncțional va fi practic o clătire în regim de înălțime P+1 cu minim 700 metri pătrați suprafață utilă. Clădirea va fi de tip modular și va fi proiectată și executată cu racorduri utilități, cu instalații sanitare de calitate. Pavilionul va fi prevăzut cu o terasă exterioară și va fi mobilată și utilată cu toate echipamentele necesare (mese, scaune, vestiare, dușuri, birouri). În această clădire vor fi depozitate biciclete de tip mountain-bike care vor putea fi închiriate.
Tirolienele, două la număr, vor avea grad diferit de dificultate. Ele vor fi prevăzute cu minim 3 linii de cablu pe fiecare segment de tiroliană, deci 6 linii utilizabile în același timp. Lungimea totală va fi de minim 325 metri. De asemenea, sistemul de tiroliană va fi adaptat astfel încât cel puțin o linie să fie accesibilă persoanelor cu dizabilități.
Zona de popas turistic va avea minim 2.000 de metri pătrați și va fi dotată cu cel puțin 16 foișoare de relaxare, acoperite cu materiale prietenoase cu mediul, realizate din lemn tratat chimic și termic, prevăzute cu mese și bănci. Se va realiza o zonă de hamace și șezlonguri fixe din lemn cu sistem de rotire în funcție de poziția soarelui (10 hamace și 5 șezlonguri).
Spațiu de joacă și turn de aventură mai vrea municipalitatea să facă pe Dealul Gușteriței. Turnul va avea minim 550 mp amprentă la sol și minim 15 metri înălțime, realizat cu minim 12 catarge, 3 nivele de lucru și cu o capacitate de 90 de persoane. Zona fi dotată cu cișmea de apă potabilă.
Terasa panoramică din zona Turnului Falkehayn va avea minim 1.000 mp și va deservi drept zonă de odihnă, dar și ca loc pentru evenimente deosebite. Zona va fi prevăzută cu mobilier urban, rămânând la dispoziția proiectantului să propună un concept pentru acest spațiu.
Camerele de supraveghere din Gușterland vor fi în număr de 50 pentru a putea fi asigurată monitorizarea obiectivului 24h/24h. Sistemul va fi unul inteligent, cu recunoaștere facială, alertare incidente și cu o stocare de minim 30 de zile. Ele vor avea o rezoluție 4k și vor filma 360 grade. În toată zona de agrement va fi disponbil Wi-Fi în mod gratuit, cu viteză minimă de 1 GB.