fermierii români nemulțumiti de despăgubirile primite de la ue - proteste în mai multe județe din țară
foto Antena3 CNN

La finalul săptămânii trecute, în urma nemulțumirilor exprimate de mai multe state membre, Comisia Europeană a anunțat că va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina.

Fondurile vor fi de 75 de milioane de euro și vor fi anunțate la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina, informează Digi24.

În mai puțin de o oră, fermierii vor ajunge în locurile în care și-au anunțat protestele. Vor fi manifestații în mai multe orașe din țară, inclusiv în vămi, pe care amenință că le vor bloca. Oamenii au ieșit deja pe străzi, cu tot cu tractoare și alte utilaje, nemuțumiți de scăderea prețurilor cerealelor, după ce Ucraina a primit derogări să exporte grâul adunat în depozite fără taxe vamale. La București, peste 200 de fermieri se vor aduna în fața sediului Comisiei Europene, scandalizați de despăgubirile primite, cele mai mici din toată regiunea afectată de importurile ucrainene. Mai mult de atât, și despăgubirile de la Guvern, cele care ar trebui să acopere pierderile suferite de secetă vin greu.

„Avem o nevoie urgentă de investiţii în România, fondurile sunt acolo. Dacă vă uitaţi la fondurile structurale, la fondurile agricole, la fondurile Generaţia Următoare UE, la fondul de inovare, la banii din PNRR. Dacă combinați toate acestea, vorbim despre procente complete din PIB-ul României, care ar putea fi investite și ar trebui să ne asigurăm că nu încetinim, că accelerăm aceste investiții. Iar Comisia se concentrează foarte mult pe realizarea acestui lucru. De asemenea, tocmai am avut o misiune din partea oficialilor Comisiei pentru a trece prin cerințe, sper că vom putea agrea în curând că a treia tranșă a plăților să fie disponibilă. Deci, haideți să accelerăm investițiile și apoi, de asemenea, agricultura va creşte la un nivel superior”, a mai precizat vicepreședintele Comisiei Europene.

Ultima oră

Comentariul meu