băile cu gheață, recomandate de specialiști - un stimulent pentru sistemul imunitar
Sursa foto: Adevărul

Mai mulți terapeuți susțin că expunerea frecventă la frig și băile cu apă rece accelerează metabolismul, reduc inflamația și durerile musculare și îmbunătățesc calitatea somnului.

Wim Hof, supranumit „The Iceman” se numără printre cei mai populari promotori ai băilor reci și ai expunerii corpului, în scop terapeutic, la temperaturi reduse, potrivit Adevărul.

Băi cu apă rece, recomandate de Wim Hof

Wim Hof a devenit faimos pentru performanțele extreme realizate în frig: a escaladat Muntele Kilimanjaro în pantaloni scurți, a alergat, desculț, un semimaraton la Cercul Arctic și a rezistat timp de 112 minute într-un container, acoperit cu cuburi de gheață.

„Când frigul îți lovește corpul, va exista un mic șoc. Poate că nu este atât de plăcut, dar acel șoc oferă corpului tău mai mult aport de oxigen, o frecvență cardiacă crescută și o vigilență mai mare. Acest lucru are ca rezultat o mai bună circulație a sângelui, o senzație că ești mai în formă și mai energic și este un stimulent pentru sistemul imunitar”, susține sportivul, pe site-ul său.

Pe lângă toate beneficiile fizice, dușurile reci sunt, de asemenea, utile pentru ameliorarea simptomelor problemelor de sănătate mintală, adaugă Wim Hof.

„S-a dovedit că dușurile reci stimulează pozitiv circulația sângelui și scad tensiunea arterială. Anxietatea determină creșterea tensiunii arteriale. Așadar, cu un duș rece, puteți ajuta la doborarea acestuia. Șocul rece eliberează, de asemenea, hormonii de stres norepinefrină, cortizol și adrenalină. Prin expunerea regulată a sistemului nervos la cantități mici din acești hormoni de stres, puteți construi o toleranță la stres în timp. În plus, un duș rece crește endorfinele și alți hormoni ai senzației de bine din creier, ceea ce poate ameliora simptomele depresiei și ale anxietății”, susține sportivul olandez, al cărui canal de Youtube este urmărit de peste 2,4 milioane de oameni.

Băile reci nu trebuie să dureze mai mult de câteva minute, pentru ca organismul să se revigoreze, afirma Wim Hof, iar forțarea limitelor în expunerea la frig trebuie făcută cu precauție.

„Forțarea nu aduce bine, nu aduce dezvoltare, ea poate aduce distrugere”, afirmă acesta, într-un clip pe canalul său de Youtube.

Băile de aer rece, recomandate de Galina Șatalova

Galina Șatalova (1916 – 2011), unul dintre medicii renumiți ai fostei Uniuni Sovietice, s-a numărat printre susținătorii terapiei prin expunerea la frig și prin băile cu apă rece, folosind-o ca metodă de vindecare a unor afecțiuni.

Într-una din cărțile sale, „Metoda de vindecare naturală”, medicul recomanda „băile de aer rece” susținând că frigul care acționează asupra corpului intensifică arderea depozitelor de grăsimi și toxine prezente în el, organismul fiind astfel purificat.

„Pe cât posibil, cel mai bun lucru este îndepărtarea tuturor hainelor și expunerea corpului nud la aer. Între două expuneri, corpul trebuie încălzit cu haine mai groase decât este nevoie în anotimpul respectiv”, afirma terapeutul.

Cele mai bune momente pentru practicarea băilor de aer rece sunt înainte de răsărit și după apusul soarelui, recomanda dr. Galina Șatalova.

Andrew Huberman: expunerea la frig crește nivelul de ebergie

Omul de știință american Andrew Huberman, printre cei mai populari creatori de conținut dedicat sănătății de pe Youtube, și-a început cariera universitară studiind efectele expunerii deliberate la temperaturi scăzute asupra organismului.

Potrivit acestuia, expunerea la frig determină o eliberare semnificativă de epinefrină (adrenalină), un hormon cu efecte intense asupra circulației sângelui, și norepinefrină (noradrenalina) în creier și corp.

„Aceste substanțe neurochimice ne fac să ne simțim vigilenți și ne pot face să ne simțim agitați și ca și cum ar trebui să ne mișcăm sau să vocalizăm în timpul expunerii la frig. Frigul face ca nivelul lor să rămână ridicat pentru o perioadă de timp, iar efectul lor continuu după expunere este de a vă crește nivelul de energie și de concentrare, care poate fi aplicat altor activități mentale sau fizice”, afirmă dr. Andrew Huberman.

11 minute de frig pe săptămână sunt suficiente

Cu cât apa este mai rece, cu atât omul are nevoie de un timp mai redus de expunere la frig, adaugă acesta.

„Vestea bună este că, pe măsură ce vă expuneți deliberat la frig mai des, veți fi mai confortabil în frig în orice moment și puteți începe să utilizați temperaturi mai scăzute cu mai multă încredere, ca pe un exercițiu”, scrie dr. Andrew Huberman, pe site-ul său.

Acesta recomandă oamenilor să nu se aventureze în ape periculoase și să nu înceapă exercițiile de expunere la frig ori dușurile și băile cu apă rece la temperaturi foarte scăzute, pentru a preveni șocurile. temperatura apei ar trebui să fie incomod de rece, dar sigură pentru a rămâne în ea timp de câteva minute.

„Luați în considerare expunerea deliberată la frig timp de 11 minute pe săptămână în total. Nu într-o sesiune, ci mai degrabă în 2-4 sesiuni cu durata de 1-5 minute fiecare, distribuite pe parcursul săptămânii. Puteți face expuneri foarte reci, foarte scurte și pentru eliberarea de adrenalină, dar cele 11 minute se bazează pe un studiu recent care a explorat o serie de efecte și este un protocol de bază bun și solid pentru utilizare continuă”, afirmă omul de știință.

Ultima oră

Comentariul meu