Orașele preferate de migranții interni din România - Sibiul nu prinde top 10
sursa: Hotnews

Cea mai atractivă localitate pentru stabilirea domiciliului este Bucureștiul, iar nu mai puțin de un sfert dintre români migrează în capitala României. Pe de altă parte, Sibiul se află în partea inferioară a clasamentului, pierzând chiar și o clasare în topul primelor 10 localități, în care românii s-ar putea stabili cu domiciliul.

Orașele preferate de migranții interni din România - Sibiul nu prinde top 10

Pare curios cum, după București și Iași, următorii „magneți” urbani sunt Vaslui și Galați, înaintea Clujului, potrivit Hotnews.

HotNews a stat de vorbă cu profesorul Dumitru Sandu pentru a încerca să aflăm de ce Vaslui și Galați sunt orașe care par să atragă fluxuri importante de români.

(Notă:Anual, între 400.000 și 500.000 de români își schimbă domiciliul prin migrație internă, cifra variind consistent în ultimii 50 de ani. Potrivit INS, numărul total al stabilirilor cu domiciliul se referă la persoanele care au sosit în localitate și fac dovada căa au asigurată locuința acolo. Schimbările de domiciliu în cadrul aceleiași localități nu sunt incluse. Aceste date includ migrația internațională).

Dacă discutăm de Vaslui, una din explicații, spune profesorul Sandu, este faptul că mulți vasluieni au fost plecați la muncă în străinătate, iar perioada pandemică și post-pandemică le-a închis locurile de muncă, aceștia fiind nevoiți să revină acasă

Există un nou fenomen migrator, atrage atenția profesorul Sandu. Este vorba despre migrația circulară. Oameni care lucrează în afară, se întorc în țară iar după o perioadă de timp pleacă iar. Foarte probabil ca și în cazul Vasluiului, localnicii care au lucrat în străinătate- munci calificate sau mai puțin calificate, să se întoarcă.

Orașele preferate de migranții interni din România - Sibiul nu prinde top 10
sursa foto: Hotnews

De asemenea, acum se poate lucra remote din orice colț de lume, cu condiția să dispui de infrastructura cibernetică. Probabil că o parte din cei întorși au profitat de acest lucru și vin să lucreze de acasă, acolo unde e posibil acest lucru, mai explică demograful român.

Sandu, care are o bază de date la nivelul fiecărei localități cu numărul și destinația migranților, a mai observat un lucru interesant: numărul românilor plecați în Italia la lucru care se întorc acasă este mai mare decât cei plecați în Spania de pildă. Una din explicații poate consta în starea diferită a piețelor muncii în pandemie și post-pandemie.

Există localități, mai atrage atenția profesorul Sandu, în care populația rezidentă este jumătate din cea cu domiciliul acolo. În județul Vaslui, potrivit datelor furnizate INS, un sfert din locuitori sunt plecați la muncă în altă parte- în țară sau în străinătate. Iar atunci când plecările sunt numeroase și întoarcerile sunt numeroase, crede Dumitru Sandu.

Dealtfel, un raport al Băncii Mondiale arată că deși regiunea Moldovei este una dintre zonele cu cea mai ridicată densitate a populației, ea se află și printre cele mai sărace și mai puțin urbanizate. Posibila Autostradă Moldova ar putea permite unor orașe cheie din zonă (de ex., Iași, Bacău, Vaslui, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani, Roman) să își sporească masa economică prin conexiuni mai bune cu interiorul țării.

Imediat după 1989, în 1990, numărul persoanelor care și-au schimbat domiciliul în România (migrația totală) a crescut spectaculos, scrie profesorul Dumitru Sandu într-o cercetare dedicată migrației interne. În perioada celor trei ani care a precedat marea schimbare din 1989, cifra anuală a migrației totale era undeva în jurul valorii de 200 de mii de persoane, pentru ca la nivelul anului 1990 volumul fenomenului să ajungă sa fie de aproape patru ori mai mare (787 de mii).

Orașele preferate de migranții interni din România - Sibiul nu prinde top 10
sursa foto: Hotnews

Evident, nu a fost vorba inițial de altceva decât de ”ieșirea la suprafață”, legalizarea sosirilor anterioare în marile orașe ale României, din rural în special, nerecunoscute ca atare de administrația din perioada comunistă, orientată în sensul blocării intrărilor în marile orașe. Începând din 1991 până în 2001 volumul migrației interne variază într-o marjă redusă de la 240 de mii la aproximativ 300 de mii de schimbări de domiciliu. Este un nivel superior față de sfârșitul anilor 1980 dar consistent mai mic decât nivelurile pe care fenomenul le-a avut la începutul anilor 1970, scrie profesorul Sandu.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică