foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto”

Zeci de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu au participat miercuri, 5 aprilie, la atelierul de mobilitate urbană organizat de Asociația Urban Bike Revolution. În cadrul activității elevii au avut șansa să își spună nemulțumirile referitoare la mijloacele de transport pe care le poți folosi în Sibiu.

Din cei 60 de elevi participanți la atelierul de mobilitate toți știu să meargă pe bicicletă, însă aproape nici unul nu folosește bicicleta pentru a ajunge la școală. Nesiguranța în trafic și pistele de biciclete neadecvate sunt principalele motive pe care tinerii le-au invocat în discuția avută cu reprezentanții Urban Bike Revolution, urbaniștii Ruxandra Aelenei, Erik Tetteroo, de la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam și Janette Verrijzer, reprezentant al Ambasadei Olandei din România.

Elevii au fost împărțiți în două grupe și au realizat cu ajutorul unei „hărți mentale” drumul pe care îl parcurg până la școală și au răspuns la mai multe întrebări referitoare la mijloacele de transport cu care se deplasează la școală. După completarea fișelor, elevii curajoși au explicat de ce nu folosesc bicicleta ca mijloc de transport, dar și cât de greu le este să ajungă la școală în fiecare dimineață.

Ana spune că i-ar fi aproape imposibil să meargă cu bicicleta la școală, având numeroase obstacole în drumul ei. „Sunt foarte multe poduri. La noi bicicliștii nu prea sunt respectați în trafic și poate de asta majoritatea nu merg cu bicicleta pe străzile aglomerate. Nici pistele pentru biciclete nu sunt prea bine făcute, pe unde vin eu la școală sunt mașini parcate pe ele și fix acolo oprește și autobuzul”, spune eleva.

foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto” foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto” foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto” foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto”

Elev: „Nu ai cum să vii cu bicicleta”

Un alt tânăr spune că pistele de bicicletele sunt făcute „la mișto”. „Eu fac șase kilometri până la școală. Traficul este groaznic. Un drum pe care ar trebui să îl facem în 20 de minute durează 40 de minute cu autobuzul. Soluția ar fi să facă rute ocolitoare sau crearea unor benzi speciale pentru autobuze, cum am văzut în Cluj. Cu bicicleta nu ai cum să vii pentru că pistele sunt făcute la mișto și pe jumătăți de drum. Pe străzi ca Mihai Viteazu mai sunt puse și guri de canal pe pistă”, spune elevul.

Pentru adolescenții care trebuie să ajungă din Cartierul Arhitecților la școală, drumul este și mai complicat. Nu există un mijloc de transport în comun. „Avem o problemă cu faptul că nu sunt introduse autobuze. Elevii trebuie să parcurgă pe jos un drum foarte lung. Deși pe trotuare s-a făcut o pistă de biciclete, acum un an și jumătate s-au introdus și niște stații de autobuz, dar nu și autobuz”, spune o altă elevă.

foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto” foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto” foto video - elevii de la „ghibu”, nemulțumiți de pistele pentru biciclete din sibiu - „sunt făcute la mișto”

Cea de-a doua parte a atelierului a constant într-o plimbare pe teren pentru a observa și discuta despre cum și-ar dori să arate pistele pentru biciclete. Elevii s-au arătat implicați în discuții și oferirea de soluții. Laboratorul de mobilitate va continua și joi, 6 aprilie.

Este un exercițiu prin care încercăm să îi integrăm în viitoarele activități ale ”Laboratorului de Mobilitate Urbană Activă” care va dura trei ani de zile. O să fie mai multe activități în școala lor și o să încercăm să transmitem rezultatele și concluziile muncii lor către factorii decizionali care au competența de a crea anumite schimbări. Până la urmă este un proces de educație civică, dar și de implicare, iar ceea ce învață aici, sperăm să le folosească mai târziu în orice vor face ei. Ne dorim ca în acest oraș atât un copil de șase ani, cât și un bunic de 80 de ani să se poată deplasa în siguranță, pe bicicletă. Visul nostru este ca în următorii ani să contribuim la un oraș ce facilitează mersul cu bicicleta”, spune Președintele Urban Bike Revolution, Andrei Rusu.

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu