fits primește 1,5 milioane lei de la guvern - primăria sibiu nu mai are bani pentru festivalul de teatru

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va primi 1,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. Restricțiile impuse în spațiul aerian rusesc au determinat lungirea rutelor și mărirea prețului la biletele de avion, precum și la transportul decorurilor și costumelor, ceea ce a condus la costuri mai mari decât cele estimate. Primăria nu mai are bani pentru FITS, astfel că ajutorul va veni la Guvern. 

Prefectura județului Sibiu a solicitat Guvernului să aloce Primăriei Municipiului Sibiu 1,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară. Banii vor ajunge, apoi, la Festivalul Internațional de Teatru, pentru a putea acoperi costurile suplimentare generate în principal din cauza războiului din Ucraina. Cererea a fost aprobată în ședința de Guvern de marți. 

Costuri mai mari la FITS din cauza războiului din Ucraina

FITS, primul mare festival din Europa Centrală și de Est și unul dintre cele mai mari festivaluri din lumea artelor spectacolului, a ajuns la cea de-a 30-a ediție. Sutele de spectacole care fac parte din program vor fi accesibile, ca în fiecare an, unor categorii cât mai largi de public. Pentru ca totul să se ridice la nivelul așteptărilor și pentru ca evenimentul să fie unul de mare anvergură, este nevoie de fonduri suplimentare. 

„Pentru a beneficia în cadrul festivalului de prezența trupelor internaționale, cu montări spectaculoase și care atrag publicul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu în fiecare an, este necesar să se plătească un preț mult mai mare decât cel anticipat din cauza restricțiilor impuse în spațiul aerian rusesc, care determină lungirea rutelor și mărirea prețului la bilete precum și la transportul decorurilor și costumelor. Urmare a creșterii prețurilor pentru toate spațiile închiriate și a echipamentelor de sunet și lumini închiriate cu 30% datorită scumpirilor cu energia electrică, energia termică și serviciile suport, a scumpirii biletelor de avion și tarifelor de cazare se solicită suma de 1.500 mii lei”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern. 

În motivare se mai arată faptul că Primăria Municipiului Sibiu nu dispune de fondurile necesare pentru a acoperi costurile suplimentare de la FITS, astfel că cele 1,5 milioane de lei vor veni de la Guvern. 

Ultima oră

Comentariul meu