Legea pentru protejarea arborilor seculari, adoptată de Parlamentul României - Mobila de lux, trecută în plan secund

Parlamentul României a adoptat o nouă lege pentru protejarea arborilor seculari, stopând astfel defrișarea acestora pentru producția de mobilă de lux.

„România are încă mulți arbori seculari, în păduri și în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol și mult prea mulți au devenit, în ultimii ani, mobilă de lux sau lemne de foc. Legea nou adoptată își propune să îi protejeze. Mai sunt și alți pași de făcut pentru protejarea pădurilor și naturii din România și vom continua să depunem inițiative în acest sens”, declară Diana Buzoianu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, relatează Mediafax.

Legea, inițiată de parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu, prevede înființarea unui registru oficial și posibilitatea ca fiecare cetățean să facă cerere pentru înregistrarea arborilor seculari din localitatea sa. Odată înregistrați, arborii seculari nu vor mai putea fi tăiați decât în cazuri cu totul și cu totul excepționale.

Conform unei statistici recente, aproximativ 5.000 de arbori s-ar încadra pentru înregistrare în viitorul Catalog al arborilor remarcabili. Odată ce legea va intra în vigoare, tăierea lor va fi permisă în condiții deosebit de stricte.

„Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil. Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări”, precizează senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Inițiativa legislativă a fost propusă în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghius Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România, Florin Stoican și Laura Bouriaud.

Ultima oră